tužna vijest / Prvi pacijent izliječen od HIV-a preminuo od leukemije: 'Bio je simbol nade svima u potrazi za lijekom!'

Image
Foto: Shutterstock

2007. godine dijagnosticirana mu je akutna mijeloična leukemija koja mu se vratila početkom ove godine te je naposlijetku umro.

30.9.2020.
17:23
Shutterstock
VOYO logo

Timothy Ray Brown, poznatiji kao 'Berlinski pacijent' preminuo je od raka, piše BBC.

Brown, koji je ujedno i prvi pacijent izliječen od HIV-a, podvrgnuo se transplantaciji koštane srži čiji je donor bio otporan na HIV. Zahvaljujući transplantaciji, Brown više nije morao koristiti antivirusne lijekove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizacija International Aids Society kaže da je Brown dao svijetu nadu da je virus HIV-a izlječiv.

Image
nada u pronalazak lijeka /

Drugi slučaj u svijetu: 'Londonskom pacijentu' agresivnom terapijom liječili rak pa mu izliječili HIV

Image
nada u pronalazak lijeka /

Drugi slučaj u svijetu: 'Londonskom pacijentu' agresivnom terapijom liječili rak pa mu izliječili HIV

54-godišnjem Brownu iz SAD-a dijagnosticiran je HIV dok je živio u Berlinu 1995. godine, a 2007. godine dijagnosticiran mu je oblik raka krvi zvan akutna mijeloična leukemija. Liječenje je uključivalo uništenje koštane srži koja je proizvodila kancerogene stanice te transplantaciju nove srži, a donor nove srži imao je rijetku DNA mutaciju pod nazivom CCR5.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon liječenja, razina virusa HIV-a u Brownovoj krvi znatno se smanjila te više nije trebao uzimati lijekove, drugim liječima, bio je 'izliječen'.

Međutim, leukemija se vratila početkom ove godine te se proširila po mozgu i kralješničkoj moždini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S velikom tugom najavljujem da je Timothy preminuo nakon petomjesečne borbe s leukemijom. Bio je okružen svojom obitelji te je posvetio svoj život širenju svijesti o HIV-u. Bio je simbol nade svima u potrazi za lijekom", napisao je njegov partner Tim Hoeffgen na Facebooku.

Adam Castillejo, poznat kao Londonski pacijent, također je podvrgnut agresivnoj terapiji te je izliječen od HIV-a početkom godine, a primao je sličan liječnički tretman kao i Brown zbog kojeg je mogao prestati koristiti lijekove za HIV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iako Timothyjeva i Adamova terapija nisu strategija koja bi se mogla koristiti u većem razmjeru, oni predstavljaju prijelomni trenutak u kontinuiranoj potrazi za lijekom za HIV. Znanstvena zajednica nada se da ćemo im jednog dana moći odati počast otkrićem sigurne i dostupne strategije kako bi se uređivanjem gena mogao poboljšati imunološki sustav te otkriti lijek za HIV", rekla je prof. Sharon Lewin, direktorica Instituta Doherty iz Melbourna u Australiji.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo