Japan ulazi u novu eru / Prvi put nakon 200 godina car je abdicirao: 'Svi će biti na godišnjem odmoru, nitko neće raditi'

A Japan će dobiti i novu princezu - Michiko će zamijeniti princeza Masako

30.4.2019.
7:45
VOYO logo

Prvi put nakon 200 godina jedan je japanski car abdicirao. 85 godišnji Akihito je krhkog zdravlja, pa se odrekao prijestolja, a 1. svibnja novi car postaje njegov najstariji sin, Naruhito.

S novim carem u Japanu nastupa i nova era: Reiwa, što znači "savršen sklad" i zbog čega se u Japanu mijenjaju i dokumenti i kovani novac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

85 godišnji Akihito zbog godina i zdravlja nakon više od tri desetljeća odlazi sa carskog trona.

Veoma bitan događaj

"Prošlo je 200 godina od ovakvog umirovljenja, imam sreće da budem svjedok takvom trenutku za svoga života", kazao je profesor japanologije na Filozofskom fakultetu, Shin Ayukawa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko je to bitan događaj, objasnio nam je Shin iz Tokija, koji je posljednjih 5 godina Zagrepčanin. 

"To je kao naše lice države, oni rade za više dobro i to trebamo podupirati", smatra Ayukawa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Car je i dalje itekako važan

Car više nema ni status božanstva ni velike ovlasti, ali i dalje je itekako važan. Kažu, kad se dijete rodi u Japanu nauči reći mama, tata i Akihito.

Od srijede Naruhito. Otac će mu predati samurajski mač, zakrivljene dragulje od žada i kopiju zrcala od Božice Sunca. Najbitniji dan u posljednjih 30 godina Japana, svi će pratiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što sigurno znam da će svi Japanci biti na godišnjem odmoru. Vlada je poslala poruku da nitko sutra ne radi i da svi prate ceremoniju", rekao je potpredsjednik Hrvatsko-japanskog kulturnog i gospodarskog društva, Tonči Tadić.

Akhito će ostati zapamćen kao prvi u mnogočemu

Akihito će ostati zapamćen kao prvi u mnogočemu. Prvi se oženio običnom građankom, prvi je koji se odlučio na kremiranje nakon smrti, prvi je koji je dozvolio da mu djeca studiraju van Japana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvi japanski car koji je studirao u inozemstvu, on je glazbenik, svira violu, uz glazbeno obrazovanje, studirao je povijest u Oxfordu. Živio je u iznajmljenom podstanarskom stanu na faksu", rekao je Tadić.

Moderan i obrazovan bit će 126. japanski car. Ali od sutra ga ni njegovi prijatelji neće zvati Naruhito jer je izgovaranje imena cara zabranjeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Japan će dobiti i novu princezu

"Bio je skroman, iako je bio prestolonasljednik Japana i uskoro car, nije dozvolio da mu se to petlja u normalan život na Oxfordu", rekao je prijatelj princa Naruhita, Keith George.

A Japan će dobiti i novu princezu. Michiko će zamijeniti princeza Masako. Diplomatkinja s Harvarda koja se odrekla svoje karijere zbog ljubavi prema novom caru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo