Nakon 200 godina / Prvi put u povijesti: Na čelo slavnog Louvrea imenovali jednu ženu

Image
Foto: AP

Louvre, najpoznatiji kao dom Mone Lise, najveći je svjetski muzej umjetnosti

27.5.2021.
9:04
AP
VOYO logo

Francuska povjesničarka umjetnosti Laurence des Cars, poznata po promicanju društvenih pitanja kroz umjetnost, od rujna će biti nova šefica Louvrea i prva žena u povijesti na čelu najvećeg svjetskog muzeja u više od dva stoljeća njegova postojanja.

Des Cars trenutačno vodi Muzej d'Orsay, poznati pariški muzej posvećen umjetnosti iz 19. stoljeća i ondje je također prva žena na čelu tog muzeja. Njezina ostavština uključuje povećanje broja mladih posjetitelja i pružanje više fizičkog prostora umjetnosti i posjetiteljima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prve četiri godine u Orsayju, 54-godišnja povjesničarka umjetnosti izrazila je stav o nekim kontroverznim temama, uključujući povratak vlasnicima umjetnina koje su ukrali nacisti.

"Veliki muzej mora se suočiti s poviješću, uključujući osvrtanjem na povijest naših vlastitih institucija", rekla je za AFP u intervjuu u travnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bila je ključna za odluku francuske vlade da Orsay vrati sliku Gustava Klimta "Ruže" nasljednicima vlasnice tog djela Nore Stiasny. Nacisti su joj ukrali sliku u Beču 1938. godine.

Image
'snažna akcija' /

Facebook uvodi veliku promjenu: Dobro pazite što objavljujete jer ćete biti 'izbrisani'

Image
'snažna akcija' /

Facebook uvodi veliku promjenu: Dobro pazite što objavljujete jer ćete biti 'izbrisani'

Des Cars, koja dolazi iz obitelji pisaca i novinara, u rujnu će naslijediti Jean-Luca Martineza, sadašnjeg šefa Louvrea kojemu se pripisuje da je muzej učinio pristupačnijim i manje elitističkim. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagrađen je rekordnim brojem posjetitelja, njih preko 10 milijuna u 2019. godini prije nego što su ograničenja u pandemiji smanjila broj posjeta.

Louvre, najpoznatiji kao dom Mone Lise, najveći je svjetski muzej umjetnosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvoren je 1793. ubrzo nakon Francuske revolucije, a danas posjeduje stotine tisuća umjetničkih djela, ali ih je manje od 10 posto u stalnom postavu. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo