povijesna operacija / Prvi put u povijesti: u Srbiji će transrodnom muškarcu transplantirati penis

Image
Foto: Dusan Mirkovic/PIXSELL

Pacijent se već dugo priprema za transplantaciju jer je riječ o vrlo kompleksnoj operaciji koja će trajati minimalno 20 sati

2.6.2018.
15:59
Dusan Mirkovic/PIXSELL
VOYO logo

Niti jedan transrodan muškarac nije imao transplantaciju muškog spolnog organa – do sada. Ovaj neviđeni medicinski zahvat izvest će u Srbiji doktor Miroslav Đorđević (53), urolog i svjetski priznati kirurg u oblasti transrodne medicine, prenosi Kurir.

U prošlosti su obavljene četiri ovakve operacije, dvije u Africi i dvije u Americi, no riječ je o transplantacijama muškog spolnog organa muškarcima koji su izgubili dijelove svog. Ovim zahvatom, profesor Đorđević će postati prvi doktor u svijetu koji će transplantirati taj organ muškarcu koji je nekad bio žena.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ta četiri pacijenta su imala neke dijelove penisa i onda se na te dijelove transplantira ono što nedostaje. To je u neku ruku lakše zato što je to muška anatomija, muški spolni organ, već imaju neku bazu. Sada imamo ženu kao kandidata koja je dala sve potrebne suglasnosti za transplantaciju" pojasnio je Đorđević za srpski Blic.

Dodao je kako nakon završavanja papirologije vezane za etičke i sociološke probleme, slijedi dobivanje muškog spolnog organa od donora. Pacijent se već dugo priprema za transplantaciju jer je riječ o vrlo kompleksnoj operaciji koja će trajati minimalno 20 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mora se povezati mnoštvo najsitnijih krvnih žila i živaca, da bi za početak, muški spolni organ opstao, a zatim i funkcionirao nakon toga", govori doktor i dodaje kako će osposobljavanje muškog spolnog organa bit će znatno teže jer je sama funkcija mokrenja kompleksnija nego kod žena.

Točnije, mokraćna cijev kod muškaraca dužine je oko 30 centimetara, dok je kod žena dva do tri centimetra. "Mora će se voditi računa i o erektivnoj funkciji za penetrativne seksualne odnose. U slučaju da to ne radi, postoji zlatna rezerva u vidu penisnih implantata koji uvelike potpuno oponašaju erektivnu funkciju", navodi doktor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sada je poznato da bi se transplantacija trebala dogoditi do kraja godine i da neće uzimati organ od donora koji je navršio 70 godina. 

Inače, profesor Đorđević bio je dio tima koji je u Beogradu napravio transplantaciju materice. To je bila trinaesta takva operacija u Europi, s tim što je to presađivanje bilo prvo napravljeno među jednojajčanim bliznakinjama, piše Kurir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo