jačanje bilateralnih odnosa / Prvi sastanak Oreškovića i Cerara u Ljubljani: pozvali na bolju suradnju u izbjegličkog krizi

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

U neformalnoj i otvorenoj razmjeni mišljenja u Ljubljani, na prvom sastanku premijera dviju država otkako je prije tjedan dana Tihomir Orešković preuzeo dužnost, premijeri su podcrtali važnost dobre suradnje dviju susjednih zemalja, priopćeno je

29.1.2016.
18:05
Borna Filic/PIXSELL
VOYO logo

Zagreb i Ljubljana trebaju bolje surađivati u izbjegličkoj krizi jer nepostojanje djelotvornog europskog dogovora te promjene politika u nekim odredišnim zemljama mogu izazvati veće bilateralne napetosti i destabilizaciju Zapadnog Balkana, rekli su u petak u Ljubljani hrvatski premijer Tihomir Orešković i njegov slovenski kolega Miro Cerar.

U neformalnoj i otvorenoj razmjeni mišljenja u Ljubljani, na prvom sastanku premijera dviju država otkako je prije tjedan dana Tihomir Orešković preuzeo dužnost, premijeri su podcrtali važnost dobre suradnje dviju susjednih zemalja, priopćeno je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razgovarali su o jačanjima bilateralnih odnosa u više područja te o pronalaženju zajedničkih rješenja za još snažniji razvoj gospodarskih odnosa, navodi Služba za odnose s javnoću ureda hrvatskog premijera. 

Jedna od središnjih tema razgovora bila je migracijska kriza, važno pitanje u ovom trenutku u Europi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednici vlada suglasni su da je potrebna bolja suradnja dviju zemalja kad je riječ o izbjegličkoj krizi, prema priopćenju.

Podijelili su zabrinutost zbog odsutnosti djelotvornog zajedničkog europskog odgovora na tu krizu te zbog činjenice da bi zadnje promjene politika u nekim odredišnim zemljama mogle rezultirati povećanim bilateralnim napetostima i posljedično, destabilizacijom Zapadnog Balkana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U priopćenju se dodaje da je u tom smislu Orešković podržao inicijativu slovenskog kolege sadržanu u pismu upućenom prošlog tjedna kolegama. Pismom Cerar poziva da se žurno zaustavi priljev migranata na zapadnobalkanskoj ruti tako da se pomogne Grčkoj u rješavanju tog problema, a Makedoniji da pojača kontrolu svoje južne granice.

Orešković i Cerar suglasili su se o uskoj suradnji na implementaciji inicijative na terenu, kao i u svjetlu predstojećeg sastanka Europskoga vijeća u veljači, dodaje se u priopćenju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo