'ići ću do kraja' / Prvi slovenski proizvođač piva s ekstraktom konoplje ide na sud u Strasbourg zbog zabrane prije 18 godina!

Image
Foto: Photos.com

"Ići su do kraja, za moj će se slučaj čuti i u Strasbourgu", kazao je za ljubljansko "Delo" bivši vlasnik velike gostionice i male pivovare koje je godišnje punila stotinjak tisuća boca piva, u to vrijeme ugledni poduzetnik s dvadesetak zaposlenika

28.11.2015.
10:30
Photos.com
VOYO logo

Zemir Begič iz slovenskog gradića Semiča tužit će državu Europskom sudu za ljudska prava jer mu je prije 18 godina zabranila proizvodnju piva s ekstraktom industrijske konoplje, nakon čega je doživio financijski i privatni slom.

"Ići su do kraja, za moj će se slučaj čuti i u Strasbourgu", kazao je za ljubljansko "Delo" bivši vlasnik velike gostionice i male pivovare koje je godišnje punila stotinjak tisuća boca piva, u to vrijeme ugledni poduzetnik s dvadesetak zaposlenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegovi su problemi započeli kad je 1998. godine na tržište plasirao pivo "Mery Jane" koje je odmah postalo veliki hit, ali mu je proizvodnja zabranjena, a poslovni prostori zapečaćeni nakon što ga je posjetila zdravstvena inspekcija.

Istina, na bocama piva "Mery Jane" bila je marketinški dobro osmišljena naljepnica s listom marihuane, ali su testovi potvrdili da Begičevo pivo ne sadrži kanabinoidne THC tvari nego uz regularne sastojke piva i hmelj još samo ekstrakt industrijske konoplje koju je uvozio iz Austrije i Švicarske, te uredno plaćao carinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Begič je nakon više godina borbe s državnom inspekcijom dobio upravni spor, dokazavši da je zatvaranje njegove pivovare bilo protuzakonito, ali je u međuvremenu financijski propao zbog kredita, napustila ga je žena, a ima i velike zdravstvene probleme od šokova koje je proživljavao u borbi sa sudskim vjetrenjačama.

Vrhovni sud je odbio njegov zahtjev da mu se zbog upropaštenog posla i pogrešaka državne inspekcije dodijeli odšteta od 9,58 milijuna eura i prizna visoka mjesečna renta, pa sada najavljuje da će tužiti državu Europskog sudu za ljudska prava, dokazujući da je protupravno postupala u njegovu slučaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Begič sumnja da su ga namjerno upropastili kako bi pogodovali jednoj pivovari u državnom vlasništvu koja je malo nakon njega počela puniti pivo s ekstraktom industrijske konoplje za jednog austrijskog kupca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo