KRITIČARKE PUTINA / Pussy Riot za Direkt o nastupu u Kijevu ili Crvenom trgu: 'Najradije bih nastupala na Putinovu suđenju u Haagu'

One se Putina ne boje. Nemaju zaštitare, ne mijenjaju mobitele kako ih se ne bi pratilo, ne boje se ni novičoka u čaju

27.5.2022.
8:00
VOYO logo

Danas je popularno biti protiv Putina, danas protiv njega govore i oni koji su mu se sve ove godine ulizivali i klimali i s njime se lijepo pokunjeno slagali. Rijetko je tko prije imao hrabrosti govoriti protiv cara, ali one jesu. Pussy Riot. Svaki tjedan su izvodile neki performans protiv njega, u katedrali su pjevale 'Majko Božja otjeraj Putina', neke su od njih radi toga završile i u zatvoru. A feminističke punkerice nisu stale ni danas.

Koncertima skupljaju pomoć za Ukrajinu, prošli tjedan nastup u Berlinu počele su s porukom "Rekle smo vam!". Koncert će na Dan Državnosti održati u Zagrebu, a u Ljubljani su se našle s ekipom Direkta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Diana Burkot i Olga Borisova kažu kako zbog rata nemaju dom, da žive dan po dan u koferu. "Za nas je vrlo opasno vratiti se. Ne znamo gdje bi se vratili. Sve zbog novog zakona, zbog onoga što smo rekli i napravili", govori .

Estonija, Gruzija, Island. Lokacije stalno mijenjaju. U Rusiju se ne mogu vratiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Situacija s ljudskim, ženskim i LGBT pravima u Rusiji sve je gora i gora. Prošle godine svjedočili smo brojnim uhićenjima članica Pussy Riota i to je zapravo znak da se vlada boji umjetnika, jer umjetnost ne možete kontrolirati", ističe Olga.

Image
MARIJA ALJOHINA /

Članica Pussy Riota: 'U Rusiji bismo trebali imati denacifikaciju, ne u Ukrajini'

Image
MARIJA ALJOHINA /

Članica Pussy Riota: 'U Rusiji bismo trebali imati denacifikaciju, ne u Ukrajini'

Iako Dianina obitelj živi u Rusiji, otac joj je rođen u Ukrajini, a ona kaže, Putin i njegova propaganda isprali su mu mozak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja se trenutačno ne mogu vidjeti sa svojim ocem. Ovo što radim, za njega je tragedija. Smatra me fašisticom. Putin koristi rat da održi svoju moć. Tako je bilo i s pripojenjem Krima", govori.

Mi nismo bend. Mi smo pokret', kažu one, a Pussy Riot za Putina su strani agenti, fašistice, aktivistice koje treba strpati u zatvor. I to se često događa. Kada prosvjeduju protiv Putinovog režima, kada na ulicama traže slobodu za Aleksandra Navaljnog, kada postavljaju zastave duginih boja po Moskvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sustav nije tu da pomaže ljudima nego služi vladi kako bi se osjećala sigurno i zaštićeno. Tu su kako bi slijedili naredbe. Imala sam 19 ili 20 godina kada sam prestala s policijskim poslom. Boris Nemcov je u to vrijeme ubijen i tada sam se aktivno počela baviti politikom", rekla je Olga.

One se Putina ne boje. Nemaju zaštitare, ne mijenjaju mobitele kako ih se ne bi pratilo, ne boje se ni novičoka u čaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Majko Božja, otjeraj Vladimira Putina'. Tako su pjevale u Katedrali u Moskvi. Nastupale su na oltaru zbog jakih veza države i crkve, Kirila i Putina. Tri članice proglašene su krivima, dobile su dvije godine zatvora. U crkvi je bila i Diana. Jedina se uspjela sakriti.

"Nisam očekivala takve posljedice, slavu i zatvor. Da, bilo je zastrašujuće. Jedino čega se od tog dana sjećam da je bilo jako hladno. Izvukli su nas vani, a mi smo zaboravile jakne", prisjeća se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

One su feministice, aktivistice, punkerice i rokerice. Sada su na turneji po Europi, a žele pomoći Ukrajini. Ako njih pitate, pregovora s teroristima nema, a u cijeloj situaciji, kažu, Zapad je licemjeran. I ne, rješenje nije da Zelenski Rusiji preda teritorij.

"Zašto bi se Ukrajinci odrekli svog teritorija, toliko ljudi je umrlo. To je klasično europsko licemjerje. Oni se samo žele riješiti ove situacije, ne žele imati probleme oko sebe, ne žele da ih se pita o situaciji u Ukrajini, a tu je i novac. Lako je reći: Predajte svoj teritorij. Ali, jesu li oni spremni žrtvovati milijune svojih ljudi?", pita se Olga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od pokretačica ekipe je Maša. Zbog ove turneje je pobjegla iz kućnog pritvora odjevena u dostavljača. Putina je prozvala luđakom s gumbom za nuklearno oružje.

"Izgubio je razum u smislu da razmišlja kao da svijet ne može postojati bez Rusije, pa Rusija mora biti sve veća i veća. Ima tu čudnu opsesiju, Sovjetski Savez. Želi biti zapamćen kao netko tko je obnovio Sovjetski Savez. Treba pitati prvo ljude žele li to, ne možete im samo uzimati teritorij i ubijati njihov narod", smatra Olga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihovu će poruku čuti i Zagrepčani, i to na Dan državnosti. Ne zna se stižu li u punom sastavu, jer jutros je jedna njihova kolegica u Ljubljani uhićena zbog aktivizma u Turkmenistanu.

"Policajac je pokucao na vrata, izvukli su je iz sobe. Posljednji četiri ili pet sati nalazi se u policijskoj postaji. Zato što je bila na Interpolovoj tjeralici, a to je bilo prije 10 godina. Proputovali smo mnoge zemlje i nikada nismo imale problema. Sada je na sudu, morale smo joj pronaći odvjetnika. Nikada nije bila osuđivana u nijednoj zemlji", govori Olga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni uhićenja, ni zatvori, ni Putin ih ne može spriječiti u njihovom naumu. "Želimo mijenjati narativ i postići da su aktivisti rock zvijezde", ističe Diana.

Rock zvijezde koje ovih dana nastupaju od Berlina do Madrida. Ali, najveća želja im je jedan privatan nastup. Upitana ima li želju jednog dana nastupati u Kijevu ili na Crvenom trgu Diana navodi: "Ja bih osobno najradije nastupala na Putinovom suđenju u Haagu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo