Javio se iz Kremlja / Putin čestita sutrašnji Dan pobjede zemljama bivšeg SSSR bloka. Reakcije: 'Prognoze za sutra su lude'

Image
Foto: AP
8.5.2022.
14:15
AP
VOYO logo

Ruski predsjednik Vladimir Putin u nedjelju je rekao da će "kao i 1945., pobjeda biti naša", nižući usporedbe između događaja iz Drugoga svjetskog rata i sukoba u Ukrajini, u poruci upućenoj u povodu uoči obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom. Riječ je o prazniku koji se 9. svibnja obilježava u Ruskoj Federaciji.

"Danas se naši vojnici, kao i njihovi preci, bore rame uz rame za oslobođenje svoje domovine od nacističke prljavštine, uvjereni da će, kao i 1945., pobjeda biti naša", rekao je Putin u poruci upućenoj u nedjelju stanovnicima zemalja bivšega sovjetskog bloka kao i onima iz separatističkih regija istočne Ukrajine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas nam je zajednička dužnost spriječiti oživljavanje nacizma, koji je nanio toliko patnje narodima raznih zemalja", dodao je ruski predsjednik, izrazivši želju "da nove generacije budu dostojne sjećanja na svoje očeve i djedove".

Putin je uz vojnike spomenuo i civile koji su djelovali iznutra, "a slomili su nacizam" bez obzira na bezbrojne žrtve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Spremaju se za najgore /

Putinovi paravojni bajkeri ultranacionalisti već se okupljaju u Berlinu pred ruski Dan pobjede 9. svibnja

Image
Spremaju se za najgore /

Putinovi paravojni bajkeri ultranacionalisti već se okupljaju u Berlinu pred ruski Dan pobjede 9. svibnja

"Nažalost, danas se nacizam ponovno uzdiže", rekao je Putin u dijelu govora upućenom Ukrajincima.

"Naša sveta dužnost je spriječiti da se ideološki nasljednici poraženih" u "Velikome domovinskim ratu", kako ga naziva Moskva, "osvete". Svim stanovnicima Ukrajine poželio je "mirnu i pravednu budućnost". Moskva će u ponedjeljak velikom vojnom paradom obilježiti pobjedu nad nacističkom Njemačkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodstvo Trećeg Reicha je inače kapitulaciju pred Saveznicima, od SAD-a do SSSR-a, 1945. potpisalo zapravo 8. svibnja, ali oko 23 sata, što je po moskovskom vremenu značilo prve sate 9. svibnja.

Sutra je sve moguće

Za razliku od ranijih desetljeća, ove godine iz niza zemalja na zapadu Putinovu administraciju se optužuje da retoriku pobjede nad fašizmom koristi čineći isto ili vrlo slično u svom ratu u Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruski novinar Maksim Kurnikov, koji je bio zamjenik urednika nezavisnog radija Eho Moskve prije nego što je taj medij morao prestati s radom zbog kritika napada Rusije na Ukrajinu, za Bild am Sonntag napisao je:

"Prognoze za ovaj 9. svibnja su nevjerojatne. Nerijetko se računa s time da bi Putin mogao proglasiti mobilizaciju svih vojnika i rezervista za rat."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim procjena o tome koliko bi ruski predsjednik u nekom trenutku mogao pomisliti da je rješenje za njegov rat 'nuklearni udar', neki poznavatelji stanja u Kremlju, pak, smatraju da nije isključeno da Putin sutra proglasi kraj onoga što naziva "denacifikacijom Ukrajine" tako što će proglasiti pripajanje Rusiji područja koje je njegova vojska okupirala u Ukrajini.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo