Kontrola naoružanja / Putin i Biden dogovorili produljenje Novog START-a: 'To je u interesu obje zemlje, ali i cijelog svijeta'

Image
Foto: AP Images

Dokument ograničava broj strateških nuklearnih bojevih glava, raketa i bombardera koje Rusija i SAD mogu rasporediti

26.1.2021.
23:09
AP Images
VOYO logo

Rusija i Sjedinjene Američke Države postigle su dogovor o produljenju Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja Novi START, priopćio je u utorak Kremlj, potez kojim se čuva posljednji važeći sporazum te vrste između dvije najveće svjetske nuklearne sile.

Novi START, koji je potpisan 2010. i istječe 5. veljače, ograničava broj strateških nuklearnih bojevih glava, raketa i bombardera koje Rusija i SAD mogu rasporediti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kremlj je tu informaciju objavio u priopćenju o tome da su ruski i američki predsjednik Vladimir Putin i Joe Biden razgovarali prvi put otkako je Biden stupio na dužnost prošlog tjedna.

Moskva i Washington nisu uspjeli dogovoriti produljenje sporazuma za vrijeme bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, čija je administracija htjela postaviti uvjete koje je Moskva odbila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Stanje nacije /

Obraćanje naciji: Putin upozorio na opasnost od nuklearnog rata koji bi mogao uništiti civilizaciju

Image
Stanje nacije /

Obraćanje naciji: Putin upozorio na opasnost od nuklearnog rata koji bi mogao uništiti civilizaciju

"Produljenje je u interesu obje zemlje, ali i cijelog svijeta", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima.

Novi START potpisan je 2010. godine i smatra se temeljem globalne kontrole naoružanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vojni stručnjaci su ranije upozoravali da bi se, kada ne bi došlo do produljenja Novog START-a, mogla razbuktati potencijalna utrka u naoružanju kao i napetosti između Moskve i Washingtona.

Kremlj u priopćenju navodi da je Putin rekao Bidenu da će normalizacija odnosa između Moskve i Washingtona biti u interesu obje zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvojica čelnika su razgovarala i o američkoj odluci da izađe iz sporazuma Otvoreno nebo donesenoj tijekom Trumpova mandata, kao i o iranskom nuklearnom programu i sukobu u Ukrajini.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki izjavila je u Washingtonu je da je Biden izrazio zabrinutost Putinu zbog ruskih aktivnosti, uključujući odnos prema uhićenom kritičaru Kremlja Alekseju Navaljnom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istodovremeno, Biden nastoji popraviti i zategnuto savezništvo između SAD-a i Europe te je u telefonskom pozivu glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu naglasio da će se Washington pridržavati povelje NATO-a i odredbi o zajedničkoj obrani članica tog saveza.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo