nova 'osovina zla'? / Putin je očajan i traži pomoć od diktatora s Istoka? 'Ne trebamo biti sramežljivi. Ako se oni žele boriti protiv fašizma...'

Image
Foto: Shutterstock

Sjevernokorejski vojnici bi, navodno, bili raspoređeni po separatističkim proruskim regijama

9.8.2022.
13:34
Shutterstock
VOYO logo

Putin razmišlja o tome da se za pomoć u invaziji na Ukrajinu obrati sjevernokorejskom diktatoru Kim Jong-unu. Prema ruskim izvješćima, očajni je predsjednik spreman ponuditi energiju i žito u zamjenu za sto tisuća sjevernokorejskih vojnika, piše Daily Mail.

Sjeverna Koreja je, naime, "diplomatskim kanalima" dala do znanja da je spremna ponuditi borbene snage kako bi se tijek rata preokrenuo u korist Moskve, izvijestila je novinska agencija Regnum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjevernokorejski vojnici bi, navodno, bili raspoređeni po separatističkim proruskim regijama - Narodnoj Republici Donjeck i Narodnoj Republici Lugansk. Njih je, inače, Kim Jong-un nedavno priznao kao neovisne zemlje.

Image
OČEKIVAN ISHOD /

Nekoliko sati nakon Bidenova odlaska iz Azije, Sjeverna Koreja ispalila tri balističke rakete

Image
OČEKIVAN ISHOD /

Nekoliko sati nakon Bidenova odlaska iz Azije, Sjeverna Koreja ispalila tri balističke rakete

"Pjongjang će moći prebaciti svoje taktičke jedinice u Donbas. Zauzvrat, žito i energija opskrbili bi Kimovu pogođenu ekonomiju, a Rusija bi trebala i prekinuti svoje sudjelovanje u međunarodnim sankcijama protiv Kimova režima", tvrdi ruski vojni analitičar Igor Korotčenko, član vijeća ruskog Ministarstva obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je i kako "ne bi trebali biti sramežljivi" u prihvaćanju pomoći koju im je pružio Kim Jong-un. "Postoje izvještaji da je sto tisuća dobrovoljaca spremno doći i sudjelovati u sukobu", dodao je.

I dok su neki osporavali tvrdnju da su u pitanju dobrovoljci, s obzirom da sjevernokorejski režim traži potpunu poslušnost, Korotčenko tvrdi da su Sjevernokorejci "otporni i nezahtjevni", te da je najvažnije da su "motivirani."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako sjevernokorejski dobrovoljci sa svojim topničkim sustavima, bogatim iskustvom s protubaterijskim ratovanjem i višecijevnim raketnim sustavima velikog kalibra, proizvedenim u Sjevernoj Koreji, žele sudjelovati u sukobu, pa dajmo zeleno svjetlo njihovom dobrovoljnom impulsu", rekao je.

Dodao je i da ukoliko "Sjeverna Koreja izražava želju ispuniti svoju međunarodnu dužnost u borbi protiv ukrajinskog fašizma, trebali bismo im to dopustiti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veze između Rusije i Sjeverne Koreje datiraju od 1948. godine, kada je Sovjetski Savez postao prva zemlja koja je službeno priznala DNRK. Tijekom Korejskog rata, Korejsku narodnu armiju podržavao je SSSR.

Odnosi dviju zemalja nastavljeni su i nakon raspada Sovjetskog Saveza, a Vladimir Putin im je dao veći značaj kada je izabran za predsjednika 2000. Kim Jong-un prihvatio je poziv da posjeti Rusiju 2015., a dvojac se upoznao u Vladivostoku 2019.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu 24. veljače, Sjeverna Koreja je bila jedna od pet zemalja koje su glasale protiv rezolucije Ujedinjenih naroda kojom se invazija osuđuje.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo