'JEDNOSTAVNO NEREALNO' / Putin naljutio europske čelnike: 'Moderni liberalizam je zastario... Multikulturalizam i slično'

'I naši zapadni partneri to su priznali', kazao je

28.6.2019.
22:55
VOYO logo

Prvi puta nakon što je posebna istraga potvrdila da se Rusija jest uplela u američke predsjedničke izbore, na summitu zemalja G20 U Japanu susreli su se Donald Trump i Vladimir Putin.

Osim što je izostao zagrljaj, pozdrav Donalda Trumpa i Vladimira Putina teško je mogao biti srdačniji, iako su se susreli prvi put nakon završetka istraga FBI-ja koja je dokazala da se Rusija opsežno petljala u izbore 2016. na kojima je Trump izabran za predsjednika. Za Trumpa je cijela tema - šala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gospodine predsjedniče, hoćete li reći Rusiji da se ne miješa u izbore 2020.", glasilo je pitanje, a odmah i Trumpov odgovor:

"Da, naravno da hoću. Nemojte se miješati u izbore, predsjedniče. Nemojte, nemojte se miješati u izbore."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjedniku koji guši medijske slobode Trump je s podsmijehom spomenuo medije koji ga kritiziraju.

"Nemate taj problem u Rusiji, ali mi imamo", rekao je Trump, na što se nadovezao Putin:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo i mi. Isto je."

I doista, kao da su jedva čekali da novinari odu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imali smo odlične sastanke, imamo vrlo, vrlo dobar odnos i veselimo se što ćemo provesti kvalitetno vrijeme zajedno. Puno pozitivnih stvari će proizaći iz našeg odnosa. Dakle, Vladimire, hvala puno", izjavio je Trump i u istom tonu je nastavio Putin:

"Hvala vama, gospodine predsjedniče!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvojica predsjednika privukli su pažnju i kada su došli zajedno, malo nakon ostalih vođa, na tradicionalno zajedničko fotografiranje. Još se doznalo da je Putin Trumpa pozvao dogodine u Moskvu na Dan pobjede. A uoči summita u Osaki, Putin je dao veliki intervju za Financial Times u kojem je, govoreći o problemu migracija, izjavio da su liberalne vrijednosti - zastarjele.

"Ovaj moderni liberalizam, po mom mišljenju, je zastario. I naši zapadni partneri su priznali da su neke od njegovih točaka jednostavno nerealne - multikulturalizam i slično."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brzo mu je stigao odgovor predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska koji uz Jeana Claudea Junckera na ovom summitu zadnji put zastupa Europsku uniju i, kako kaže, slobodu i ljudska prava. 

"Za nas u Europi, to jesu i ostaju ključne i vitalne vrijednosti. Ono što smatram zastarjelim su autoritarnost, kultovi ličinosti i vladavinu oligarha."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već se spominje kako bi Europska unija mogla staviti veto na završnu izjavu summita, bude li zaostajala za ranijim obećanjima u vezi s borbom protiv klimatskih promjena.

Prvi dan dvodnevnog okupljanja završio je predstavom i gala večerom za sve sudionike. A sad je u fokusu susret Trumpa i kineskog predsjednika Xija, prvi nakon zabrane Huaweiju i nametanja carina na trgovinu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo