početak kraja? / Putin primio oštre kritike zbog katastrofe u Limanu. Generali bijesni, propagandist: 'Moramo se sabrati…'

Image
Foto: Gavriil Grigorov, Sputnik

Česte smjene u vojsci mogući su pokušaji ruskog predsjednika da bijes i krivnju zbog neuspjeha na bojišnici preusmjeri na svoje generale

4.10.2022.
9:06
Gavriil Grigorov, Sputnik
VOYO logo

Katastrofalni gubitci na bojišnici počeli su uzrokovati sve turobniju atmosferu unutar Rusije. Kritike na račun ruskog diktatora, predsjednika Vladimira Putina, sve su glasnije, a njegovi glavni medijski propagandisti prestali su gorljivo braniti njegove poteze u javnosti. Ipak, najopasnije kritike stižu iz kruga njegovih generala koji više ne mogu skrivati lošu opremljenosti i slab moral ruske vojske.

Britanski Institut za proučavanje rata (ISW) u svom je najnovijem izvješću citirao objavu ruske novinske kuće RBK 3, prema kojoj je nakon katastrofalnog gubitka grada Limana došlo do važne smjene u ruskoj vojsci. Vladimir Putin je general-pukovnika Aleksandra Žuravljova zamijenio s ​​general-pukovnikom Romanom Berdnikovim na mjestu zapovjednika Zapadnog vojnog okruga, čije su jedinice stacionirane u sjeveroistočnoj Harkivskoj oblasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zhuravlev nije viđen neko vrijeme, a Putin je zamijenio dvojicu zapovjednika jedinica Zapadnog vojnog okruga u dva tjedna", navode iz ISW-a.

Image
nakon ruske okupacije /

UZNEMIRUJUĆE Prve fotografije iz oslobođenog Limana. Tijela mrtvih vojnika su posvuda, neka jedu psi i mačke

Image
nakon ruske okupacije /

UZNEMIRUJUĆE Prve fotografije iz oslobođenog Limana. Tijela mrtvih vojnika su posvuda, neka jedu psi i mačke

Ove smjene u vojsci, tvrde iz Instituta za rat, mogući su pokušaji ruskog predsjednika da bijes i krivnju zbog neuspjeha na bojišnici preusmjeri na svoje generale. Prema njima, Putin bi sada mogao pokušati prebaciti krivnju za sve buduće ruske gubitke u Harkivskoj i Luhanskoj oblasti na Berdnikova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodjeljivanje novog lica Zapadnom vojnom okrugu mogao bi biti pokušaj Putina da preusmjeri sve veći bijes zbog ruskih gubitaka u Harkivskoj oblasti, kao i pokušaj da odvrati kritike general-pukovnika Aleksandra Lapina, zapovjednika Središnjeg vojnog okruga, zbog nedavnih ruskih neuspjeha oko Limana.

"Neki gosti u televizijskim programima u Kremlju, koji su se emitirali 1. listopada, čak su kritizirali odluku ruskog predsjednika Vladimira Putina da pripoji četiri ukrajinske oblasti prije osiguravanja njihovih administrativnih granica ili čak crte bojišnice, izražavajući sumnju u sposobnost Rusije da ikad okupira cijela ta područja", napisali su iz ISW-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gubitak Limana uzrokovalo je i promjenu tona na državnoj televiziji. U središnjoj emisiji na državnom kanalu Rusija 1, ‘Večer s Vladimirom Solovjevom‘, Solojev, koji slovi za jednog od Putinovih ključnih propagandista, zaključio je da se Rusi "moraju sabrati".

"Ono što se dogodilo u subotu, Liman, to je ozbiljan izazov za nas. Moramo se sabrati, donijeti nepopularne, ali neophodne odluke i djelovati", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo