Obećanje... / Putin Rusima poručio da ih očekuje bolji život: 'Približava se kraj godinama pada plaća'

Image
Foto: AP Images

Vladimir Putin je priznao, što se rijetko događa, da se Rusi suočavaju s niskim životnim standardom

20.6.2019.
15:11
AP Images
VOYO logo

Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je u četvrtak Rusima kako postoje naznake da se približava kraj godinama pada plaća, koje su naštetile njegovoj popularnosti, te kako će vladin program osigurati viši životni standard.

Šezdesetšestogodišnji Putin, koji je na vlasti kao predsjednik ili premijer od 1999., prošle je godine velikom većinom ponovno izabran na mjesto predsjednika, no njegovoj popularnosti naštetila je mirovinska reforma, uz stalni pad plaća već nekoliko godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nepopularna mjera

Vlada je povećala dob za odlazak u mirovinu sa 60 na 65 godina za muškarce te sa 55 na 60 godina za žene, što se pokazalo kao vrlo nepopularan potez koji je izazvao dodatno nezadovoljstvo. Potpora Putinu pala je s rekordnih 90 posto 2015. na trenutnih 64 posto.

U svojoj godišnjoj televizijskoj emisiji pitanja i odgovora, Putin je priznao, što se rijetko događa, da se Rusi suočavaju s niskim životnim standardom, malim plaćama, lošim zdravstvenim uslugama i problemima odlaganja otpada. Ali je odmah i obećao "podizanje kvalitete života i razinu plaća" stanovništva, kao i rješavanje problema zdravstvenog sustava i otpada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacionalni projekt

Veliki program javne potrošnje nazvan Nacionalni projekti podići će životni standard, obećao je Putin. "Rezultati toga trebali bi se osjetiti ove i iduće godine", rekao je.

Emisija "Direktna linija s Vladimirom Putinom" obično traje nekoliko sati i bavi se aktualnim domaćim pitanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putin je započeo odgovarajući na pitanje o niskim plaćama radnika u središnjoj Rusiji, uz konstataciju kako bi mjesečne plaće po zakonu trebale biti preko 11 tisuća rublji (oko 1100 kn).

Jedan gledatelj iz regije Samare žalio se na teškoće u podizanju obitelji sa samo 10 tisuća rublji mjesečno. "Kada će život postati bolji?", upitao je on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Istina je da su plaće u padu već nekoliko godina", odgovorio je Putin. "Najveći pad bio je 2016., no prihodi su sada počeli postupno rasti", rekao je okrivivši promjene na energetskom tržištu.

Poslano više od milijun pitanja

Oko milijun i pol pitanja poslano je do početka emisije, rečeno je u najavi. Pitanja su se mogla postaviti pisano ili direktnim pozivom do kraja emitiranja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle je godine Putin, čiji mandat traje do 2024., odgovorio na 79 pitanja u 4 sata i 20 minuta. Više od milijun pitanja poslano je i za tu emisiju.

Ruska državna televizija snažno promovira emisiju koja se emitira i na internetu te nekoliko radijskih postaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Planovi o otvaranju postrojenja za odlaganje otpada u blizini naseljenih područja pokrenula su prosvjede na pojedinim mjestima, dok je slučaj novinara krivo optuženog za krijumčarenje droge ovog mjeseca izazvao prosvjed u Moskvi.

Kratko s domaćih na međunarodna pitanja - Huawei, Iran

U rijetkom skretanju s domaćih na međunarodne teme, Putin je optužio Sjedinjene Države da stavljaju kinesku kompaniju Huawei na crnu listu samo zbog straha od konkurencije, govoreći o američkim akcijama protiv te kompanije kao o "napadu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Napad na Huawei" pokrenut je kako bi "zaustavio razvoj Kine koja je postala globalni konkurent drugoj globalnoj sili, SAD-u", kazao je Putin.

Vanjska politika postala je interes Rusa jer su odnosi između Moskve i Zapada na najnižoj razini od Hladnog rata, zatrovani nesuglasicama oko Sirije i Ukrajine, pitanjima navodnog miješanja u izbore u SAD-u te špijunažom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje o sudbini 24 ukrajinska pomorca koja su uhićena u Rusiji prošle godine, Putin je rekao da se ono mora vezati s oslobađanjem ruskih građana u Ukrajini.

Njegov odgovor odudara od dosadašnjih u kojima je inzistirao da se pomorcima mora suditi i njihov slučaj dobro istražiti prije ikakvih rasprava o njihovom mogućem puštanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruska mornarica uhvatila je ukrajinske pomorce i zaplijenila njihova tri broda u Kerčkom tjesnacu, koji povezuje Crno i Azovsko more, u studenom prošle godine, nakon što je prema njima otvorila vatru.

"Pitanja poput toga ne mogu se rješavati izolirano", kazao je Putin. "Prije nego se ono rješava, moramo razmisliti kako riješiti sudbinu ljudi s kojima smo povezani, uključivo sudbinu ruskih građana koji su sličnoj situaciji u Ukrajini".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo