KAOS I KOD SUSJEDA / Putin stigao: zbog njegova dolaska gužve na cestama u Sloveniji, Austriji i Italiji

Image
Foto: AP

Jake sigurnosne mjere vezane uz današnji posjet Putina Sloveniji izazvale su velike zastoje i gužve na cestama već u jutarnjim satima na slovenskim putnim pravcima, ali i u susjednim zemljama

30.7.2016.
14:28
AP
VOYO logo

Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovao je u subotu rano popodne u kraći posjet Sloveniji na poziv slovenskog predsjednika Boruta Pahora, čiji je formalni povod obilježavanje 100. obljetnice smrti ruskih ratnih zarobljenika na planini Vršič kod Kranjske Gore, gdje ih je u ožujku 1916. godine zasula jaka snježna lavina.

Budući da posjet formalno ima komemorativni i neslužbeni karakter, Putin na ljubljanskom aerodromu Brnik nije dočekan vojnim počastima nego su ga pozdravili visoki članovi ruskog veleposlanstva, uključujući veleposlanika, te predstavnici Pahorova kabineta i državni slovenski protokol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odmah nakon dolaska Putin se u koloni službenih vozila uputio autocestom prema Vršiču, gdje će uz odavanje počasti žrtvama I. svjetskog rata zajedno sa Pahorom održati kraći govor.

Komemoraciji kod tzv. ruske kapelice, drvene crkvice koja je podignuta u spomen poginulih ruskih vojnih zarobljenika, a posvećena je Svetom Vladimiru, prisustvovat će, uz stroge mjere sigurnosti, više od 2500 ljudi s pozivnicama, među njima i slovenski političari i gospodarstvenici koji su orijentirani na poslove u Ruskoj Federaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odmah nakon komemoracije, vozila s Putinom i Pahorom vraćaju se prema Ljubljani, gdje će u popodnevnim satima na središnjem groblju Žale Putin i Pahor prisustvovati komemoraciji u spomen na ruske i sovjetske vojnike pale u Sloveniji u dva svjetska rata. Nedavno postavljenu kolonadu od mramornih stupova, s imenima svih palih, financirala je Ruska Federacija.

Pahor i Putin predvečer će razgovarati na Brdu kod Kranja "u četiri oka", prije svečane večere koju slovenski predsjednik priređuje za visokog ruskog gosta.
Putin i Pahor sastat će se nakon toga i s brojim akreditiranim novinarima koji prate posjet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenija, koja je članica NATO saveza i EU-a, u vrijeme njihovih zategnutih odnosa s Rusijom zbog ukrajinske krize i međusobnih gospodarskih sankcija, inzistira na da je riječ o neslužbenom, odnosno privatnom posjetu ruskog predsjednika manjoj članici tih saveza, ali je Pahor zadnjih dana u više navrata naveo da je to ujedno i dobra prilika za dijalog i traženje rješenja koji bi odnose zapada i Rusije popravili.

Moskva očekuje da će se razgovarati i o bilateralnim i međunarodnim pitanjima, među ostalim i o sankcijama koji su Rusiji, ali i Sloveniji, koja misli da one nisu efikasne, nanijele štetu i pad trgovinske razmjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Planirano je da će Putin iz Slovenije otputovati kasno navečer. Ovo je njegov treći posjet Sloveniji, gdje se već 2001. godine susreo s tadašnjim američkim predsjednikom Georgeom Bushom, a 2011. godine vodio kao tadašnji premijer rusku gospodarsku delegaciju.

Jake sigurnosne mjere vezane uz današnji posjet Vladimira Putina Sloveniji izazvale su velike zastoje i gužve na cestama već u jutarnjim satima na slovenskim putnim pravcima, ali i u susjednim zemljama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putinov dolazak izazvao gužve na cestama u Sloveniji, Austriji i Italiji

Devetkilometarska kolona vozila prema slovenskoj agenciji za ceste DARS jutros je stvorena kod mjesta Draženci, u smjeru juga, prema graničnom prijelazu s Hrvatskom Macelj, budući da na tom dijelu teku radovi na gradnji punog profila autoceste sve do Macelja, a nedostaje oko 13 kilometara autoceste.

Slovenski centar za prometne informacije objavio je da je jutros zbog gužvi putovanje prema jugu od graničnog prijelaza s Austrijom Šentilj do granice potrebno oko jedan sat više nego u uobičajene dane vikenda, dok se na Gruškovju za ulazak u Hrvatsku preko Macelja čeka oko pola sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Duže se čeka na ulazak u Hrvatsku i na graničnim prijelazima u Istri, te na Bregani, gdje je za izlazak iz Slovenije potrebno čekati skoro pola sata.

Prema slovenskim prometnim servisima, gužve su i na graničnim prijelazima s Mađarskom zbog mnogo turista koji su umjesto pravca kroz središnju Sloveniju za odlazak prema jugu koristili mađarske prometnice, a o zastojima i kolonama pred Slovenijom javljaju i iz Italije i Austrije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog Putinova posjeta zatvoren je granični prijelaz s Austrijom kroz tunel Karavanke pred kojim je po podacima austrijskih službi kolona vozila duga desetak kilometara, zbog čega su austrijske autoceste zatvorile za promet potez od Vilacha do tunela Karavanke.

Za put prema Hrvatskoj vozačima se savjetuje trasa preko Graza i Maribora, a s talijanske strane preko Trsta, gdje je promet također veoma gust budući da Talijanima počinje sezona godišnjih odmora, Ferragosto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo