razgovor dva čelnika / Putin upozorio Erdogana da dobro promisli, Erdogan: 'Turska operacija u Siriji donijet će mir'

Image
Foto: AP Images

Turska i Rusija razgovarali su o situaciji u Siriji, Erdogan je uvjeren da će turska ofenziva donijeti mir

9.10.2019.
16:06
AP Images
VOYO logo

Turska ofenziva protiv sirijske kurdske milicije donijet će mir i stabilnost u Siriju, rekao je predsjednik Recep Tayip Erdogan ruskom kolegi Vladimiru Putinu u telefonskom razgovoru u srijedu.

Putin želi da turska strana dobro razmisli

"Tijekom tog razgovora, predsjednik je izjavio da će predviđena operacija istočno od Eufrata doprinijeti miru i stabilnosti Sirije i olakšati put prema političkom rješenju", prema izvoru turskog predsjedništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruski predsjednik Putin je pozvao svog turskog kolegu Erdogana da "dobro promisli" prije pokretanja ofenzive na kurdske snage na sjeveru Sirije, prema priopćenju Kremlja.

"Putin je pozvao svoje turske partnere da dobro razmisle o situaciji i da ne unište zajedničke napore u rješenju sirijske krize", prema priopćenju  objavljenom nakon telefonskog razgovora dvojice predsjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabrinutost zbog humanitarnih posljedica

Nakon dvije prethodne operacije Turska se priprema pokrenuti novu ofenzivu u Siriji na kurdsku miliciju YPG koju smatra terorističkom skupinom, a koju podržavaju zapadne zemlje.

Nekoliko zemalja, među kojima i Francuska zabrinute su zbog humanitarnih posljedica novog fronta u sirijskom sukobu, kao i za sudbinu tisuća džihadista skupine Islamska država, koji su u kampovima koje kontroliraju kurdske snage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ankara tvrdi da želi osnovati sigurnosne zone gdje bi se prihvaćali izbjegli Sirijci u Turskoj, a želi i odvojiti tursku granicu od položaja YPG-a.

Činilo se da je američki predsjednik Donald Trump dao zeleno svjetlo za tu operaciju, nakon čega je povukao izjave i jamčio da Sjedinjene Države nisu napustile Kurde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusija i Turska, koje podržavaju protivničke tabore u sirijskom sukobu, posljednjih godina su prekinule suradnju, posebice na sjeverozapadu Sirije. Ali u utorak je Moskva upozorila protiv potkapanja mirnog rješenja sukoba u Siriji, u aluziji na operaciju koju Ankara namjerava pokrenuti.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo