Veliko priznanje / 'Quo vadis, Aida?' najbolji je europski film: 'Zahvaljujem Ženama Srebrenice, koje su najsnažniji glas mira'

Bosansko-hercegovački film je bio nominiran i za Oscara u kategoriji za najbolji film na stranom jeziku. Film je pobijedio i u kategorijama za najbolju europsku glumicu te redateljicu

12.12.2021.
21:30
VOYO logo

Bosanskohercegovački film ''Quo vadis, Aida?'' najbolji je europski film. Film o Srebrenici pomeo je konkurenciju na 34. dodjeli Europskih filmskih nagrada. 

Pobijedio je u tri od četiri nominirane kategorije - za najbolju europsku redateljicu, najbolju glumicu, te za najbolji europski film 2021. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Quo vadis, Aida?" već je osvojio nekoliko međunarodnih nagrada, a bio je nominiran i za Oscara u kategoriji za najbolji film na stranom jeziku. 

Image
Image

(Screenshot)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jasmila Žbanić dobitnica je nagrade za najbolju redateljicu, a Jasna Đuričić najbolja je ovogodišnja europska glumica.

Žbanić je nagradu dobila u Berlinu gdje se održavala 34. svečana dodjela Europske filmske nagrade, a bosansko-hercegovački film "Quo Vadis, Aida?" bio je nominiran u nekoliko kategorija, donosi Al Jazeera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svom govoru nakon proglašenja, Jasmila Žbanić zahvalila se Ženama Srebrenice, glumačkoj ekipi koja je radila na filmu, svom mužu producentu Damiru Ibrahimoviću, ali i svojoj kćerki na podršci.

Image
Image

(Screenshot)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zahvaljujem se Ženama Srebrenice koje su najsnažniji glas mira danas. Mojoj kćerki koja me inspirira da budem odgovornija za generaciju žena koje će izgraditi bolju Europu od one koju imamo”, rekla je Žbanić.

Jasna Đuričić rekla je: “Dali ste mi nešto, dali ste mi priliku i prostor da konačno kažem sve što osjećam o ratovima u bivšoj Jugoslaviji. Jasmila, hvala ti što si zakoračila tamo gdje se nitko drugi nije usudio otići. Ovo je nagrada posvećena svim žrtvama i majkama”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europske filmske nagrade svake godine od 1988. dodjeljuje Europska filmska akademija kako bi prepoznala izvrsnost u kinematografskim dostignućima u Europi.

Nagrade se dodjeljuju u 19 kategorija, od kojih je najvažnija najbolji film, a do 1997. godine službeno su se nazivale “Felix Awards”. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo