Sve za biznis / Rak, 'Parkinson', neplodnost... Voće i povrće u EU sad je duplo zagađenije pesticidima nego 2011.

Image
Foto: Aqua Mechanical/Flickr/(CC BY 2.0)

Zagađeno je do 50% uzoraka nekih vrsta voća, donosimo popis najzatrovanijih. Članice EU-a su do 2019. pesticide trebale radikalno srezati, a ono...

24.5.2022.
12:14
Aqua Mechanical/Flickr/(CC BY 2.0)
VOYO logo

Tragovi pesticida u voću uzgojenom u Europskoj uniji povećali su se između 2011. i 2019., u razdoblju u kojemu su države članice trebale ograničiti njihovu upotrebu i zamijeniti ih drugim tvarima prirodnog porijekla, podaci su novog istraživanja nevladine organizacije PAN Europe, objavljenog u utorak.

Analiza 97.000 uzoraka svježeg voća (bresaka, jagoda, trešanja, jabuka…) ukazuje na to da je gotovo svaki treći uzorak ili 29 posto, bio kontaminiran tragovima kemijskih pesticida, u odnosu na 18 posto u 2011.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SLABE KONTROLE /

Čime nas sve truju: Koliko kontaminiranog povrća završi na našim stolovima?

Image
SLABE KONTROLE /

Čime nas sve truju: Koliko kontaminiranog povrća završi na našim stolovima?

Ova mreža europskih nevladinih organizacija, koja promiče održive alternative pesticidima, podsjeća da su od 2011. države članice trebale poticati korištenje zamjenskih proizvoda kako bi se što više smanjila upotreba sintetskih pesticida - herbicida, fungicida i insekticida, koji se smatraju najopasnijima, a autorizacija im je strogo regulirana unutar EU-a.

Nevladina udruga osnovana 1982. podsjeća da bi odobrenje za upotrebu pesticida trebalo biti predmet usporedne procjene sa zamjenskim proizvodima i na nacionalnoj razini. Rezultati studije bacaju sjenu na aspiracije Bruxellesa iz 2020., po kojima bi do 2030. trebalo prepoloviti korištenje najopasnijih pesticida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako nema snažnih mjera, ne vidimo kako bi se taj cilj mogao ispoštovati", rekla je AFP-u Salomé Roynel iz PAN (Pesticide Action Network) Europe , podsjetivši da je u ovlasti Komisije da podsjeti i "pozove na red" zemlje koje "nisu uspjele realizirati zadane ciljeve".

Karcinomi, leukemija

Predstavnici organizacije smatraju da bi trebalo apsolutno ograničiti neke autorizirane proizvode, među kojima je i tebukonazol, otrovni fungicid koji utječe na reproduktivne organe. Njegovi su tragovi pronađeni na trešnjama proizvedenim 2019., među ostalim zemljama i u Španjolskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Namijenjeni uništavanju živih organizama koji se smatraju štetnima, pesticidi vjerojatno utječu i na ljudsko zdravlje, povećavajući rizik od razvoja problema s plodnošću, a ustanovljeno je da mogu izazvati i neke bolesti, poput raka ili Parkinsonove bolesti, kažu iz PAN Europe.

U stručnome izvješću Francuskog instituta za zdravstvo i medicinska istraživanja (Inserm) iz 2021. zaključeno je da postoji "snažna pretpostavka o povezanosti razvoja nekih vrsta karcinoma (leukemije, tumora središnjega živčanog sustava) i izloženosti trudnica i djece pesticidima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studija PAN Europe ukazuje na to da je u 2019. polovica uzoraka trešanja bila kontaminirana tragovima pesticida, u odnosu na 22 posto u 2011. Kada je posrijedi jabuka, voće koje se najviše proizvodi na kontinentu, više od trećine ili 34 posto uzoraka u 2019. bilo je kontaminirano tragovima pesticida u odnosu na 16 posto u 2011.

Najgore je s kupinama...

Devetogodišnje istraživanje nevladine organizacije pokazalo je da je među najkontaminiranijim voćem kupina (51 posto uzoraka), breskva (45 posto), jagoda (38 posto), trešnja (35 posto) i marelica (35 posto).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju povrća kontaminacija je manja jer je ono manje podložno utjecaju kukaca i bolestima. Ustanovljeno je da je u 2019. bilo kontaminirano 13 posto uzoraka u odnosu na 11 posto u 2011., a najkontaminiraniji su bili lišće celera, gomolj celera i kelj (31 posto).

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo