DRUGI OVE GODINE / Raspušten izraelski parlament: Netanyahu uvjeren u pobjedu na novim izborima

Image
Foto: AP Images

Izraelski premijer je osoba koja se nakon desetogodišnje vladavine suočava s tri optužnice za korupciju

30.5.2019.
15:01
AP Images
VOYO logo

Zastupnici u parlamentu Izraela glasovali su u četvrtak za raspuštanje tog tijela otvarajući tako put novim izborima nakon što dugogodišnji premijer Benjamin Netanyahu nije uspio u nastojanjima da formira novu vladu do roka koji je istekao u srijedu u ponoć.

Netanyahu se tako opredijelio za nove izbore koji bi se trebali održati 17. rujna umjesto da izraelski predsjednik Reuven Rivlin pokuša dati priliku nekom drugom političaru kako bi on uspostavio vladajuću koaliciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ti izbori, drugi ove godine nakon što je na onima održanim 9. travnja Netanyahu proglasio svoju pobjedu, predstavljaju preokret bez presedana čak i za Izrael poznat po političkim nadmetanjima.

"Mi ćemo pobijediti", poručio je vođa desničarske Likud stranke Netanyahu nakon što je parlament glasovao za nove izbore kada je istekao rok do kojega je imao priliku formirati novu vladu, petu po redu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reuters podsjeća kako je borbeni izraelski premijer osoba koja se nakon desetogodišnje vladavine suočava s tri optužnice za korupciju.

Sadašnji izazov pred kojim se našao, prema službenim tumačenjima, proistekao je iz svađa o novačenju pripadnika izraelske vojske i to između Netanyahuovih pretpostavljenih saveznika, odnosno bivšeg ministra obrane Avigdora Liebermana i ultra ortodoksnih židovskih stranaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Te stranke žele da mladi koji pohađaju vjerske škole budu izuzeti od te obveze, no Lieberman, ali i mnogi drugi Izraelci, drže kako bi i oni morali dijeliti taj teret.

Suočen s mogućnošću da bude blokiran pred istek roka od 42 dana, koliko je imao na raspolaganju za sastavljanje nove vlade, Netanyahu se opredijelio za raspuštanje Knesseta optuživši istodobno Liebermana da ga pokušava srušiti. Lieberman je te optužbe odbacio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi bi izbori mogli prouzročiti dodatni zastoj u provedbi američkih napora ne bi li se proveo plan predsjednika Donalda Trumpa kako bi se riješio izraelsko-palestinski sukob.

I prije nego je taj plan objavljen Palestinci su ga odbili, unatoč Trumpovim tvrdnjama kako je riječ o "pogodbi stoljeća".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada je to pogodba za iduće stoljeće", kazao je glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat za izraelski radio nakon što je postalo jasno da se ide na nove izbore.

Pregovarački tim Bijele kuće, u kojemu je i Trumpov zet Jared Kushner, trenutačno je na Bliskom istoku kako bi pridobio potporu za ono što on predstavlja kao gospodarski skup u Bahreinu u lipnju ne bi li potaknuo investicije na okupiranoj Zapadnoj obali i u Gazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo