DRUGOSTUPANJSKA REVIZIJA / Ratni zločinac Radovan Karadžić se žalio na presudu doživotnog zatvora

Image
Foto: AP

Karadžić je osuđen na 40 godina zatvora za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u ratu u BiH

28.3.2019.
19:52
AP
VOYO logo

Bivši politički vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić u četvrtak se žalio na odluku UN-ova suda o preinačenju prvotne kazne četrdesetogodišnjeg zatvora u kaznu doživotnog zatvora za zločine počinjene u ratu u Bosni i Hercegovini.

"Predsjednik Radovan Karadžić ulaže žalbu na presudu doživotnog zatvora koja mu je izrečena" na suđenju 20. ožujka, rekao je njegov odvjetnik Peter Robinson u dokumentu koji je objavio Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudci MICT-a sada trebaju odlučiti hoće li prihvatiti zahtjev za reviziju drugostupanjske presude. Odluka o toj kazni donesena 20. ožujka trebala je biti konačna.

Uspjeh takve drugostupanjske revizije nije siguran, priznao je sam Robinson.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radovan Karadžić (73) osuđen je 2016. u prvostupanjskom postupku na Međunarodnome kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Den Haagu na 40 godina zatvora za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u ratu u Bosni i Hercegovini 1992-1995.

Sud ga je proglasio krivim za progon, ubojstva, silovanja, neljudsko postupanje i prisilna preseljenja ljudi, napose tijekom gotovo četverogodišnje opsade Sarajeva u kojoj je izginulo više od 10.000 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MICT koji je zamijenio ICTY nakon njegova zatvaranja 2017., odbio je Karadžićevu žalbu na presudu četrdesetogodišnjeg zatvora i osudio ga na doživotni zatvor.

Sudci u prvostupanjskom postupku su "podcijenili Karadžićevu iznimno veliku odgovornost za najgore zločine počinjene" tijekom sukoba u Bosni, rekao je sudac Vagn Joensen, istaknuvši "razmjere" i "sustavnu okrutnost" tih zločina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premda su odluke prizivnog vijeća na UN-ovu sudu u načelu konačne, Karadžić je iznio osam razloga za žalbu na presudu izrečenu 20. ožujka.

fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo