zabrinjavajuće izvješće / Razmjeri napada na djecu u svijetu su šokantni: regrutira ih se za borbe, prisiljava na brak...

Image
Foto: RTL

Svijet ne smije oguglati na te napade, rekao je direktor UNICEF-ova programa za izvanredna stanja Manuel Fontaine, 'takva okrutnost ne smije postati normalna'

28.12.2017.
9:33
RTL
VOYO logo

Djeca koja žive u zonama sukoba u svijetu ove su godine izložena napadima "šokantnih razmjera", objavio je UNICEF u četvrtak.

Napadači su besramno zanemarivali međunarodno pravo koje je osmišljeno kako bi se zaštitili najranjiviji, navela je u priopćenju ta organizacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Djecu su meta i izlaže ih se napadima i okrutnom nasilju u njihovim domovima, školama i na igralištima", kazao je direktor UNICEF-ova programa za izvanredna stanja Manuel Fontaine.

Svijet ne smije oguglati na te napade, dodao je, "takva okrutnost ne smije postati normalna".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djeca su postala mete u sukobima širom svijeta, koristi ih se kao živi štit, ubija, osakaćuje i regrutira za borbe. Silovanja, prisilni brakovi, otmice i porobljavanje postali su standardne taktike u sukobima u Siriji i Jemenu, Nigeriji i Mjanmaru, navodi UNICEF.

Milijuni djece postali su neizravne žrtve tih sukoba, pateći od pothranjenosti, bolesti  i ozljeda dok se uskraćuju ili u borbama uništavaju temeljne usluge poput pristupa hrani, vodi, zdravstvenoj skrbi i sanitarnim uvjetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U priopćenju se ističe da je primjerice u Kongu 850 tisuća djece izgnano iz njihovih domova a oko 350 tisuća djece akutno je pothranjeno.

U Jemenu u gotovo tisuća dana borbi život je izgubilo ili je ozlijeđeno 5000 djece. Više od 11 milijuna djece treba humanitarnu pomoć.    

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo