stvari se mijenjaju / Raznolik tim, povratak pasa i briefinga: Evo kako je Biden izmijenio Bijelu kuću! 'Ovako izgleda normalnost'

Image
Foto: AP Images

Dosadašnja strategija Bijele kuće koju su obje stranke opisale kaotičnom sada je zamijenjena discipliniranijim pristupom

29.1.2021.
15:00
AP Images
VOYO logo

Ujutro 20. siječnja, nekoliko sati prije nego što je Joe Biden stigao u Bijelu kuću kao 46. američki predsjednik, stol čuvara na ulazu u Zapadno krilo zaštićen je pleksiglasom. 

Bio je to mali, ali zamjetan znak da se stvari mijenjaju: zaštita od covida-19 koja je izostala tijekom posljednje godine mandata Donalda Trumpa postat će svakodnevica Bijele kuće u vladavini novog predsjednika, piše Reuters. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od obaveze nošenja maske do novog pristupa informiranju javnosti, demokratov stil predstavlja naglu promjenu od bombastičnog pristupa republikanca Trumpa, poduzetnika i zvijezde reality showa. 

Image
novi predsjednik /

Biden o pismu koje mu je ostavio Trump: 'Bilo je ljubazno, ali...'

Image
novi predsjednik /

Biden o pismu koje mu je ostavio Trump: 'Bilo je ljubazno, ali...'

„Ovako izgleda normalnost“, rekao je John Bolton, bivši Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost i američki veleposlanik u Ujedinjenim narodima pod Georgeom Bushom mlađim, o Bidenovoj vladi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Svakako je istinito da ako predsjednik ne zna upravljati Bijelom kućom, ne može upravljati ni ostalim stvarima“, kazao je Bolton kojeg je njegov bivši šef Trump nakon razilaženja nazvao „nezadovoljnom dosadnom budalom koja je samo htjela ratovati“. 

Dosadašnja strategija Bijele kuće koju su obje stranke opisale kaotičnom sada je zamijenjena discipliniranijim pristupom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi predsjednici uobičajeno na početku mandata imaju period medenog mjeseca. Istraživanje Morning Consult Political Intelligence pokazuje da Bidena u prvim danima mandata podržava 56 posto glasača. No, popularnost je prolazna. 

Povratak pasa i briefinga

Promjene u rezidenciji američkog predsjednika su brojne, bile one površne ili duboke. Psi su ponovno na južnom travnjaku, a vratila su se i regularna obraćanja za medije. Biden kao svoje glavne poruke ističe potrebu američkog jedinstva i uljudnosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Možemo se međusobno odnositi s poštovanjem i dostojanstvom. Možemo udružiti snage, zaustaviti dernjavu i spustiti temperaturu“, kazao je Biden u govoru na inauguraciji. 
„Bez jedinstva nema mira, samo gorčine i bijesa, nema napretka, samo umarajuće ljutnje, nema nacije, samo kaosa“. 

U vrijeme Trumpa medijima su većinom dominirala njegova obraćanja na kojima je često mijenjao teme. Bidenov tim mijenja teme na dnevnoj razini, a on potpisuje izvršne uredbe kojom jednu po jednu ukida odluke svog prethodnika, piše Reuters. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trumpov korisnički račun na Twitteru, središte njegovog predsjedništva na kojem je svakodnevno pisao često kontroverzne objave, suspendiran je nakon što su njegovi pobornici 6. siječnja upali u Kapitol. 

Bidenove objave na istoj društvenoj mreži govore o ciljevima njegove politike, uz poneku poruku o tome koja mu je najdraža vrsta sladoleda. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maske i raznolikost u Bijeloj kući

Bidenov pristup koronavirusu najveća je razlika u odnosu na prošlu vladu. Novi predsjednik je borbu protiv pandemije, koja je u SAD-u odnijela 430 tisuća života, odredio kao prioritet svog mandata. 

Trump je u početku umanjivao opasnost pandemije i izbjegavao nositi maske, kao i njegovi suradnici. I Trump i velik dio njegovog tima preboljeli su koronavirus. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biden je naredio da se u zgradama vlade moraju nositi maske. Na javnim događajima on i njegovi suradnici poštuju socijalnu distancu, a velik dio njegovog potpisivanja izvršnih uredbi odvio se u prostranoj blagovaonici. 

Demokrat je od članova svoje vlade tražio da potpišu prisegu da neće primati darove od registriranih lobista i lobističkih organizacija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov tim je i najraznolikiji u povijesti. Potpredsjednica Kamala Harris je prva žena, crnkinja i osoba azijskog podrijetla na toj funkciji. 

U vladi su Janet Yellen, prva žena na čelu ministarstva financija, i Lloyd Austin, prvi crnac na čelu ministarstva obrane. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bidenov poziv da se nadiđe politička polariziranost bit će ispitana kad njegovi politički prijedlozi naiđu na otpor republikanaca na Kapitolu i progresivnih zastupnika koji žele odvažnije reforme. 

„U kraćem roku je vidljivo da je temperatura spuštena, i unatoč onome što smo vidjeli na Kapitolu prije samo nekoliko tjedana, ljudi se smiruju“, smatra republikanski strateg Doug Heye. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Biden je u dobroj poziciji da postigne dogovore koje je Trump htio, ali nikad nije uspio“, rekao je republikanac, pa zaključio: „to ne znači da će to biti lako“. 

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo