NOVI URAGAN / Razorna Florence juriša prema istoku SAD-a: Vlasti naredile evakuaciju, strahuje se od najgoreg

Image
Foto: AP

Vlasti Sjeverne Karoline su naredile prve evakuacije stanovnika otoka Hatteras

11.9.2018.
8:19
AP
VOYO logo

Uragan Florence se pojačao u ponedjeljak i prešao u kategoriju 4 pa su vlasti naredile prve evakuacije na istočnoj obali Sjedinjenih Država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz vjetrove koji pušu brzinom i do 195 km/h, uragan bi mogao pogoditi američki kontinent ovog tjedna.

Nakon Sjeverne i Južne Karoline, Virginija je proglasila izvanredno stanje tijekom vikenda kako bi se pripremila na moguće posljedice udara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasti Sjeverne Karoline su naredile prve evakuacije stanovnika otoka Hatteras, a od utorka i iz drugih zona obalne turističke regije Outer Banks.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uragan se kreće brzinom od 200 km na sat u smjeru sjeverozapada i trebao bi u utorak i srijedu prijeći između Bahama i Bermuda. U četvrtak bi mogao pogoditi američku obalu.

Mogao bi dosegnuti najjaču kategoriju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Meteorolozi upozoravaju da bi uragan mogao dosegnuti i petu, najvišu kategoriju jer snagu vuče iz toplog Atlantika. Inače, da bi nastao uragan, temperatura mora u tropskom dijelu sjevernog Atlantika biti viša od 26,5 Celzijevih stupnjeva, i to minimalno do 50 metara dubine.

Ovo će biti prva oluja tako visoke kategorije (zasad četvrte) koja je pogodila regiju otkako je uragan Hugo razorio Sjevernu Karolinu 1989. Život je tada izgubilo 49 ljudi, a materijalna je šteta procijenjena na sedam milijardi dolara, piše BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moguće obilne kiše i poplave

Iz američkog Centra za uragane (National Hurricane Center - NHC) kažu da Florence prati ‘ekstremno opasno’ vrijeme. Mogla bi uzrokovati katastrofalne količine kiše i poplave kako na obalnom području, tako i u unutrašnjosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Velika je vjerojatnost da će Florence dovesti do ozbiljnog ugrožavanja života - golemi će valovi zapljusnuti obalu, unutrašnjost će pogoditi poplave i iznimno teške kiše, a štetu će nanijeti i snažni uraganski vjetrovi" rekli su iz NHC-a.

Američki predsjednik Donald Trump je u ponedjeljak najavio da iz sigurnosnih razloga otkazuje skup u sklopu kampanje koji je za petak bio predviđen u Jacksonu, u državi Mississippi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo