VISOKE TEMPERATURE / Rekordni toplinski val prži i SAD: Biden najavio financijska sredstva za rashladne centre

Image
Foto: ASSOCIATED PRESS
Image
Foto: ASSOCIATED PRESS

Zagađenje iz elektroenergetskog sustava može se više nego udvostručiti kada elektrane rade punom parom kako bi klima uređaji radili

21.7.2022.
9:17
ASSOCIATED PRESS
VOYO logo

Oko 100 milijuna Amerikanaca od New Yorka do Las Vegasa ovog je tjedna upozoreno na toplinski val jer temperature rastu znatno iznad 38 stupnjeva Celzija, što je dio trenda ekstremnih vremenskih uvjeta pogoršanih klimatskim promjenama.

Očekuje se da će temperature u New Yorku doseći 37,2 stupnja te da će oboriti dnevne rekorde u Teksasu, Louisiani i Arkansasu, objavila je u srijedu Nacionalna meteorološka služba (NWS). U sklopu prognoze NWS-a za Dallas u Teksasu, gdje se predviđa da će temperatura doseći 44,4 stupnja, građani su upozoreni da izbjegavaju naporne aktivnosti u vrijeme najveće vrućine i da piju vodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Onečišćenje zraka predstavlja još jedan zdravstveni rizik za vrijeme vrućina. Zagađenje iz elektroenergetskog sustava može se više nego udvostručiti kada elektrane rade punom parom kako bi klima uređaji radili.

Image
DRAMATIČNE SNIMKE IZ EUROPE /

Toplinski val uzima svoj danak. 'Ovakve sam požare do sad viđala samo na televiziji...'

U Novoj Engleskoj emisija ugljikovog dioksida skočila je na 123 metričke tone na sat malo prije 20 sati u utorak po mjesnom vremenu. To je više nego dvostruko više po satu u odnosu na ranije tijekom dana kada je zabilježeno samo 58 metričkih tona, prema procjenama ISO New England, mrežnog operatera za regiju od šest država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toplinski val u SAD-u prati uvjete u Europi ovoga tjedna gdje su zabilježene rekordno visoke temperature koje su pogodovale izbijanju brojnih šumskih požara, a znanstvenici kažu da će takvi vremenski uvjeti s klimatskim promjenama postati sve češći.

Američki predsjednik Joe Biden u srijedu je najavio skroman paket mjera za borbu protiv klimatskih promjena koji uključuje nova financijska sredstva za rashladne centre i poticanje novih projekata vjetroelektrana na moru u Meksičkom zaljevu bogatom naftom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo