u deželi / Reportaža Petra Panjkote iz Ljubljane za Direkt. Mjere stroge na papiru, a u stvarnosti: 'Nitko me ništa nije pitao'

Centar Ljubljane dan nakon biblijskog potopa djeluje normalno

30.9.2021.
22:35
VOYO logo

A baš te teorije jučer su dominirale Ljubljanom na novom velikom prosvjedu protiv mjera i protiv cjepiva. Idući takav će već sutra. Inače u Sloveniji se već dva tjedna živi pod najstrožim mjerama. Bez covid potvrde se ne može ni u gradski autobus, ni u slastičarnu ni šoping centar, čak se ne može ni natočiti benzin. Odnosno, tako bi barem trebalo biti u teoriji, ali u praksi, to malo drugačije izgleda.

Centar Ljubljane dan nakon biblijskog potopa djeluje normalno, osim što je to pandemijsko normalno, i to načelno puno strože nego u Hrvatskoj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već više od dva tjedna u Sloveniji se malo što može bez ovoga, dakle potvrde da ste cijepljeni, preboljeli ili negativni na Covid. Zato smo došli provjeriti kako to ustvari funkcionira u praksi. 

Prvo smo otišli na stajalište autobusa, kako bismo provjerili kako se provodi mjera da i za svaki ulazak u bilo koje vozilo javnog prijevoza treba covid potvrda. I ustvari - ne treba. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nitko od vozača ne traži covid potvrde na ulazima, traže se samo karte koje putnici potvrđuju i svi u autobusima nose maske, no vozači covid potvrde, barem na ovom mjestu, ne traže. 

Image
Noć u kojoj je sve poplivalo /

Znanstvenici poplavu u Ljubljani i nevrijeme povezuju s klimatskim promjenama, takve stvari se očekuju i u Hrvatskoj

Image
Noć u kojoj je sve poplivalo /

Znanstvenici poplavu u Ljubljani i nevrijeme povezuju s klimatskim promjenama, takve stvari se očekuju i u Hrvatskoj

Putnici se zbog toga, naravno, ne bune, iako ima i nekih kojima ne bi smetalo da se ta mjera strože provodi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nešto moraju napraviti drukčije, to je policijska država. Mislim da svatko mora biti toliko zreo da zna da to radimo za zajedničku dobrobit'', rekla je Erika iz Ljubljane.

''Svako toliko se vidi da nešto kontroliraju, mislim da je, ali nije toga puno'', izjavio je Auguštin iz Ljubljane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izuzetaka očito ima još. U centralnoj ljekarni nitko ništa nije pitao. Posebno stroge mjere zato se odnose na ugostitelje, jer bi prema novim pravilima potvrde morali imati i svi gosti koje poslužuju na terasama, na otvorenom. 

''Kad pokažu potvrdu, mi tražimo i da nam pokažu osobnu iskaznicu, da vidimo je li to doista osoba čija je potvrda. Ako gost to ne želi pokazati, mi tu ništa ne možemo'', rekao je konobar David Šestič.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki su nam ugostitelji mimo kamere priznali da poslužuju i goste bez potvrda. Ne strahuju od kazni, kažu da inspektora jednostavno nema dovoljno, a i ne vjeruju da bi se usudili naplaćivati kazne u sektoru koji je ionako najviše trpio u pandemiji. Potreba potvrde za sjedenje na otvorenom ne razumiju ni gosti. 

''Meni nije problem jer imam potvrdu, ali mi se čini da to baš i nema smisla, jer smo vani'', rekla je Nuša iz Ljubljane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objašnjenje ovakve provedbe mjera tražili smo i od Vlade i od slovenskog stožera, ali sugovornika nismo dobili, kao ni podatke o dosad provedenim nadzorima i ispisanim kaznama. Kako tumači novinarka nagrađena za izvještavanje o koroni, Vlada Janeza Janše od samog početka je svoje poteze loše komunicirala prema građanima, a stroge su mjere odlučili uvesti ne toliko da poboljšaju epidemiološku situaciju, koliko da povećaju interes za cijepljenje. 

''Nije se dogodilo ono za što je dobar primjer Francuska, gdje je na zabrane i naredbe zanimanje za cijepljenje raslo, ovdje toga nije bilo. Jest naraslo na nekoliko dana, ali potom je ponovno palo'', izjavila je Zarja Muršič, znanstvena novinarka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mislim da su vrlo različiti razlozi zašto se ljudi ne cijepe'', kazala je Muršič.

A različiti su i razlozi za prosvjede protiv Vlade, kojih je bilo i prije uvođenja posljednjih mjera, posljednjih tjedana samo im se pridružio dio antivaksera i antimjeraša, prema kojima se i sinoć koristio suzavac i sila. No, prosvjede protiv Vlade podržavaju čak i neki koji nemaju ništa protiv mjera. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispada da bi situacija u Ljubljani ostala ista da se sutra mjere ublaže. Možemo na kraju zaključiti da ove stroge mjere u Sloveniji u praksi baš i nisu primijenjene. Ali to ne znači da građani neće i dalje prosvjedovati, što protiv mjera, što protiv Vlade. Prosvjedovali su na ovom mjestu jučer, prosvjedovat će opet - i sutra.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo