CRNE BROJKE / Reporteri bez granica: 2018. u svijetu ubijeno 80 novinara, stotine u zatvorima

Image

Organizacija je pozvala UN da uspostave funkciju posebnog izaslanika za zaštitu novinara

18.12.2018.
8:10
VOYO logo

Najmanje 80 novinara ubijeno je u svijetu u 2018. godini zbog svojeg posla, objavila je nevladina organizacija Reporteri bez granica u utorak.

Više od polovice ubijenih stradalo je u samo pet zemalja: Afganistanu, Siriji, Meksiku, Jemenu i Indiji, navodi se u godišnjem izvješću o medijskim slobodama u svijetu objavljenom u utorak u Berlinu.

Prema tim podacima 15 novinara ubijeno je u Afganistanu, 11 u Siriji, devet u Meksiku, osam u Jemenu te šest u Indiji. U izvješću također stoji kako je šest novinara stradalo u Sjedinjenim Državama, od kojih je četvero poginulo u napadu na novinu Capital Gazette u Marylandu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reporteri bez granica ističu da je 348 novinara u svijetu u zatvorima, najvećim dijelom u pet zemalja: Kini (60 novinara), Egiptu (38 novinara), Turskoj (33), Iranu (28) i Saudijskoj Arabiji (28).

U posljednjih deset godina, 702 novinara ubijena su u svijetu. Novinari koji prate oružane sukobe u svijetu bili su izloženi najvećem riziku, no isto toliko ih je ubijeno i izvan oružanih sukoba, a u tim slučajevima krivci često znaju da će se izvući nekažnjeno, stoji u izvješću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizacija napominje kako u zemljama poput Kine, Egipta, Irana i Saudijske Arabije stalno smišljaju nove metode ugnjetavanja. Građansko novinarstvo najviše trpi zbog tih metoda koje uključuju kontrolu interneta kako bi se kontrolirali blogeri i novinari koji objavljuju tekstove na internetu ili društvenim mrežama.

U 2018. 60 novinara je bilo oteto u svijetu, šest više nego prošle godine. Ovaj oblik progona uobičajen je za Bliski istok, naglašavaju Reporteri. Osim jednog slučaja, sve otmice dogodile su se u Siriji, Jemenu ili Iraku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizacija je pozvala Ujedinjene narode da uspostave funkciju posebnog izaslanika za zaštitu novinara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo