washington post pisao o grabar-kitarović / Republikanac Kasich: 'Da nije bilo useljavanja, ja bih se danas natjecao za predsjednika Hrvatske'

'Zahvaljujući Kasichevoj šali da bi bio u utrci za hrvatskog predsjednika da nema imigracije u Sjedinjene Države, googlao sam Grabar-Kitarović. Sigurno nisam bio jedini', napisao je novinar Washington Posta Chris Cillizza

11.3.2016.
11:14
VOYO logo

Kandidati za republikansku predsjedničku nominaciju održali su u četvrtak posljednju javnu debatu uoči ključnih preidzbora 15. ožujka, a glavna tema rasprave bilo je useljavanje u SAD. 

Vodeći kandidat Donald Trump opet je "zakuhao" izjavom da muslimani mrze Sjedinjene Države. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se cijelu večer trudio svojim izjavama privući republikanski establišment, koji ga nikako ne prihvaća kao kandidata, Trump je ipak ostao na pozicijama koje republikanska srednja struja ne prihvaća. 

Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

(Foto: AP)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da sljedbenici islama mrze Ameriku. "Imamo ozbiljan problem mržnje. Goleme mržnje", rekao je Trump, koji je ranije predlagao privremenu zabranu ulaska muslimana u SAD.

Njegovi protukandidati Ted Cruz, Marco Rubio i John Kasich naglašavali su da Washington morao održati dobre odnose s muslimanskim zemljama kako bi mu pomogli u borbi s islamskom državom. Svi su američke muslimane isticali kao domoljube. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da nije bilo useljavanja, ja bih se danas natjecao za predsjednika Hrvatske", rekao je Kasich, čija obitelj vuče hrvatske korijene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon ove izjave, američki Washington Post čak je među pobjednike debate uvrstio i hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović.

"Zahvaljujući Kasichevoj šali da bi bio u utrci za hrvatskog predsjednika da nema imigracije u Sjedinjene Države, googlao sam Grabar-Kitarović. Sigurno nisam bio jedini", piše novinar WP-a Chris Cillizza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfl1/v/t1.0-9/12814145_10153901214324070_8491732780589402145_n.jpg?oh=84c1f087177b0ad58c93eb07629b8d6d&oe=574E7A8C

Ton na raspravi, koja je održana u organizaciji CNN-a na Floridi, bio je pomirljiviji nego prije. Protukandidati nisu žestoko napadali Trumpa na osobnoj razini, jer se pokazalo da mu to ne može nauditi, nego su se fokusirali na manjkavosti njegove politike. 

Za četiri dana, 15. ožujka, održavaju se važni predizbori na Floridi i u Ohiu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Florida je matična država senatora Marca Rubija i pobjeda mu je gotovo nužna za ostanak u utrci. Po anketama, on kaska za Trumpom, ali je posljednjih dana uspio smanjiti zaostatak na manje od 10 posto. 

John Kasich je u sličnoj situaciji. Njemu je kao guverneru Ohija također presudna pobjeda u matičnoj državi. Po anketama, u mrtvoj je utrci s Trumpom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove su dvije države važne jer će pobjedniku pripasti svi delegati, a ne kao što je dosad bio slučaj u proporcionalnom odnosu s postotkom osvojenih glasova. 

Trump je u dosadašnjem tijeku predizbora osvojio 458 delagata, teksaški senator Ted Cruz 359, Rubio 151, a Kasich 54. Za pobjedu je potrebno imati 1237 delegata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Republikanci 15. ožujka još glasuju u Missouriju, Illinoisu i u Sjevernoj Karolini. 
U svih pet navedenih država istog se dana odvijaju i demokratski predizbori. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo