predizborna stavka / Republikanci zbog nesuglasica ponovno odbili ukinuti 'Obamacare' i blokirali Trumpovo obećanje

Image
Foto: Sachs Ron/ABACA/PIXSELL

Umjereni republikanci nisu htjeli poduprijeti ukidanje zakona zbog kojeg bi milijuni Amerikanaca ostali bez zdravstvenog osiguranja

27.9.2017.
8:12
Sachs Ron/ABACA/PIXSELL
VOYO logo

Osam mjeseci pošto su u Washingtonu preuzeli svu vlast, republikanci u utorak nisu htjeli ukinuti zakon o zdravstvenom osiguranju Baracka Obame zbog nedostatka konsenzusa o zamjeni demokratskog zakona.

Predsjednik Donald Trump je na sebe preuzeo to obećanje iz republikanske kampanje koje se od 2010. ponavlja na svakim izborima. Proljetos, ljetos i ponovo jesenas pozvao je partnere u većini da prevladaju razlike i prihvate reformu, kakva god bila, kako bi mogao reći biračima da je ispunio obećanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No umjereni republikanci nisu htjeli poduprijeti ukidanje zakona zbog kojeg bi milijuni Amerikanaca ostali bez zdravstvenog osiguranja. A oni konzervativniji su odbili različite inačice republikanskog plana zbog toga što ne ukidaju Obamacare u cijelosti. Nerješiva kvadratura kruga.

Nakon tjedana zakulisnih pregovora kako bi se obnovio pokušaj, većina je u utorak službeno odustala, nekoliko dana prije krajnjeg roka, 30. rujna, kraja proračunske godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Budući da nemamo glasova, odlučili smo odgoditi glasovanje", rekao je jedan od dvojice promicatelja reforme, senator Bill Cassidy.  "Uspjet ćemo u tome jednoga dana", rekao je onaj drugi, njegov kolega Lindsey Graham.

"Veoma smo razočarani nekim takozvanim republikancima" koji nisu poduprli nacrt zakona, rekao je u utorak Donald Trump.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vođa većine u Senatu, Mitch McConnell rekao je da je sada prioritet reforma poreznog sustava, koju su obećali provesti do kraja godine a koja kasni. Njezina okvirna načela obznanit će se u srijedu.

Neuspjeh je to republikanske stranke, jednako koliko i Donalda Trumpa. Za prvu je ukidanje Obamina zakona bio slogan pod kojim je sedam godina pokušavala ujediniti stranku, ali nije bila kadra osmisliti sustav kojim bi ga zamijenila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se pak tiče milijardera, ovime se pokazalo da je njegov utjecaj na Kongres ograničen.

Troje pobunjenih republikanaca usprotivili su se iz različitih razloga. John McCain je ocijenio da je nacrt zakona sklepan nabrzinu, konzervativac Rand Paul ga je nazvao odveć sramežljivim, a umjerena senatorica Mainea, Susan Collins rekla je da je okrutan za najsiromašnije kojima bi liječenje bilo još nedostupnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Demokratska oporba nudi suradnju republikancima kako bi "popravili" Obamacare koji je manjem dijelu stanovništva donio poskupljenje zdravstvenih usluga.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo