POVIJESNA ODLUKA SUDA / Rigorozna presuda: duhanske tvrtke moraju isplatiti 11 milijarda eura odštete

Image
Foto: Thinkstockphotos.com

Odvjetnici civilnih stranaka optuživali su tvornice duhana da su iznosile 'lažne informacije' na svojim proizvodima te da su namjerno odabrali 'ne koristiti dijelove duhana' sa slabim udjelom nikotina kako bi održavali ovisnost pušača

2.6.2015.
9:13
Thinkstockphotos.com
VOYO logo

Sud u Quebecu presudio je u ponedjeljak da tri multinacionalne duhanske tvrtke moraju isplatiti 15,5 milijarda kanadskih dolara (11,3 milijarde eura) odštete i kamata za više desetaka tisuća žrtava pušenja u kanadskoj pokrajini Quebec, što predstavlja jednu od najrigoroznijih sudskih presuda u povijesti Kanade.

Tri osuđene multinacionalne kompanije - Imperial Tobacco, Rothmans Benson & Hedges te Japan Tobacco International - smjesta su osporile presudu suca Visokog suda Quebeca Briana Riordana i najavile da će se žaliti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudu su podnesene dvije kolektivne tužbe 1998. godine, a zastupale su gotovo 1,02 milijuna stanovnika Quebeca od kojih su neki pušili od 1960. Suđenje u kolektivno ime počelo je tek u ožujku 2012.

Odvjetnici civilnih stranaka optuživali su tvornice duhana da su iznosile 'lažne informacije' na svojim proizvodima te da su namjerno odabrali 'ne koristiti dijelove duhana' sa slabim udjelom nikotina kako bi održavali ovisnost pušača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudac Riordan je prihvatio četiri glavne optužbe protiv triju multinacionalnih kompanija među kojima kršenje 'opće zadaće nenanošenja štete drugima' te zadaće 'informiranja kupaca o rizicima i opasnostima svojih proizvoda'.

"Tijekom pedesetak godina koje pokrivaju kolektivne tužbe te 17 godina koje su uslijedile, tvrtke su zaradile milijarde dolara na štetu pluća, grla i općeg stanja svojih klijenata", istaknuo je sudac u presudi napisanoj na 276 stranica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudac je naredio tvrtkama da počnu s isplatom odštete i kamata bez obzira uloži li se na presudu priziv ili ne. Tri tvrtke morat će tako isplatiti više od milijardu dolara do kraja srpnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo