Nakon Srba i Australci... / Rio Tinto su građani pobunom izbacili iz Srbije, a sad: 'Silovanja, bullying, rasizam', kaže istraga u tvrtki u Australiji

Image
Foto: Amir Hamzagić/Pixsell

Nakon građana Srbije, kompaniji su se žestoko suprotstavili i građani Australije, gdje Rio Tinto već dugo vremena ima svoje rudnike

1.2.2022.
13:41
Amir Hamzagić/Pixsell
VOYO logo

Jedna od tri mlade radnice Rio Tinta, druge najveće rudarske multinacionalne kompanije svijeta, pretrpjela je u zadnjih pet godina seksualno zlostavljanje na poslu, navodi se u izvještaju iz rezultata istrage u ovoj kompaniji u Australiji.

Rio Tinto je nedavno pod ogromnim pritiskom javnosti praktično izbačen iz posla s rudarenjem litija, vrijednog 3,3 milijarde dolara, u Srbiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sydney Morning Herald (SMH) sad prenosi rezultate istrage koju je prošle godine u ožujku naručilo vodstvo kompanije

Prošle godine je istragu u toj tvrtki naložila i vlada Zapadne Australije nakon mnoštva sudskih sporova i medijskih izvještaja o stanju s maltretiranjem radnika u toj kompaniji. Sada je sama kompanija objavila rezultate istrage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PRITISAK NA VUČIĆA /

Ultimatum prosvjednika Vučiću da 'izbriše projekt' rudarenja litija: 'U suprotnom će imati opću mobilizaciju širom Srbije''

Image
PRITISAK NA VUČIĆA /

Ultimatum prosvjednika Vučiću da 'izbriše projekt' rudarenja litija: 'U suprotnom će imati opću mobilizaciju širom Srbije''

Voditeljica istraživanja, onog koje je naručio Rio Tinto, je bivša državna povjerenica za seksualnu diskriminaciju Elizabeth Broderick. SMH prenosi da se istragom utvrdilo da su u Riu Tintu sistematski provode bullying, seksualno zlostavljanje i rasizam, da je zlostavljanje pretrpjela svaka treća radnica u dobi između 25 i 34 godina.

21 posto ih je pretrpjelo silovanje, pokušaj silovanja ili neki drugi direktni seksualni napad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno je grozno stanje, navodi se, među onim radnicama koje su zaposlene tek privremeno. Među njima je udio zlostavljanih čak 41 posto, dotle da radnice na pauzu odlaze nešto pojesti. Kad nešto, pak, i prijave, stoji dalje, slijedi ignoriranje prijave ili zataškavanje. Seksualno zlostavljanje navelo je i sedam posto radnika.

"Osjećam se posramljenim i neopisivo žalim", prenosi SHM reakciju izvršnog direktora, Danca Jakoba Stausholma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je još i to da je riječ o "sistematskom problemu" i najavio da će se kompanija tome suprotstaviti. Rio Tinto inače sjedište ima u Londonu.

Među brojnim neslavnim trenucima ove kompanije u najnovije vrijeme ističe se i slučaj iz svibnja 2020. kad su organizacije Aboridžina, australskih urođenika, doznale da je Rio Tinto eksplozivom raznio arheološko nalazište Juukan Gorge, staro 46.000 godina, jedno od najranijih dokazanih nalazišta života starosjedilaca u Australiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi se slučaj odnosi na projekt rudnika za crpljenje litija na zapadu Srbije, zbog čega su mase građana Srbije protestirale u toj zemlji krajem prošle godine, čak i blokirale prometnice. Projektu su se građani suprotstavili pokretom "Ekološki ustanak", optuživali su Rio Tinto da je "gdje god je poslovao, iza sebe ostavio pustoš, bolest i smrt".

Vlasti Aleksandra Vučića pokretu su se duže vrijeme žestoko opirale. No, tijekom nekoliko tjedana postajalo je jasno da se Vučić izlaže opasnosti da teško politički strada ako ustraje u tome. Građani su mu prijetili "općom mobilizacijom Srbije", ako ne poništi projekt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

24. prosinca prošle godine sukob je doveo čak dotle da Financial Review objavio da "Rio Tinto nudi dijalog s javnosti oko 3,3 milijarde dolara vrijednog rudnika u Srbiji". Vučić je početkom ove godine došao dotle da pobunjenim masama poruči:

"Ali hajde. Da sutra izbacim Rio Tinto, hoćete li vi osigurati milijardu eura koliko bi trebalo platiti zbog onoga što su oni potpisivali?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, samo nekoliko dana poslije, 8. siječnja, premijerka Republike Srbije Ana Brnabić, dakle ne predsjednik Vučić, javno je rekla:

"Blizu smo toga da kažemo ne želite 'Rio Tinto' u Srbiji."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasti Srbije tad su već bili suočeni s obećanjima niza građanskih i inih organizacija da će 15. siječnja "radikalizirati prosvjede".

Konačno, 20. siječnja, premijerka Brnabić objavila je da je vlada ukinula prostorni plan, sve dozvole, rješenja i odluke s drugom najvećom rudarskom kompanijom na svijetu i da je time "stavila točko na Rio Tinto u Srbiji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo