Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
REZULTATI STUDIJE

Rizik od razvoja raka: Život blizu prometnica utječe na sporiji razvoj dječjih pluća

Studija je pokazala da rizik od razvoja raka pluća kod djece koja žive 50 metara od prometne ceste može biti veći i do 10 posto

Image
Foto: Ilustracija/photos.com
Hina/ 1.12.2019. u 15:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Britanski su znanstvenici uočili da život djece svakodnevno izložene onečišćenom zraku s obližnjih prometnica rezultira sporijim razvojem pluća za 14 posto.

Studija je pokazala da rizik od razvoja raka pluća kod djece koja žive 50 metara od prometne ceste može biti veći i do 10 posto, piše BBC. 

Istraživanje provedeno u 13 gradova Velike Britanije i Poljske ukazuje na to da onečišćenje zraka pridonosi većim izgledima za razvoj srčanih bolesti, moždanog udara, zatajenja srca i bronhitisa.

Stručnjaci s londonskoga King's Collegea analizirali su 13 zdravstvenih stanja ljudi koji žive u područjima s visokim onečišćenjem zraka te su ih usporedili sa zdravljem opće populacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nisu se fokusirali samo na podatke o hospitalizaciji i smrtnim ishodima već i o simptomima, poput upale pluća. 

Studija je pokazala da je onečišćenje zraka uz prometnice usporilo normalan razvoj pluća kod djece za oko 14 posto u Oxfordu, za 13 posto u Londonu, 8 posto u Birminghamu, 5 posto u Liverpoolu, 3 posto u Nottinghamu i 4 posto u Southamptonu.

Upravo se čita

Image
užas

Velika tragedija u Rijeci: U vodenoj bujici preminuo muškarac, pronašli ga ispod automobila

Istaknuli su da bi smanjenje zagađenja zraka za petinu u spomenutim gradovima rezultiralo smanjenjem broja slučajeva djece sa simptomima bronhitisa za više tisuća. 

"Onečišćenje zraka na nevidljiv način negativno utječe na naše zdravlje, a osobito na zdravlje naše djece", kazao je dr. Rob Hughes, suradnik Zaklade za čisti zrak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Istraživanje otkriva javnozdravstvenu krizu koja pogađa ljude širom Velike Britanije te ukazuje na to da sve političke stranke moraju dati prioritet čistome zraku u gradovima", kazao je. 

Dr Penny Woods, izvršna direktorica Britanske zaklade za zdravlje pluća, pozvala je britansku vladu da se zakonski obveže na poštivanje ciljeva Svjetske zdravstvene organizacije kada je posrijedi utjecaj na smanjenje onečišćenog zraka u zemlji. 

Po preporuci WHO-a čistim se zrakom smatra onaj zrak koji tijekom cijele godine ne sadrži više od 40 mikrograma dušikova dioksida po kubnom metru.

"Znamo da onečišćenje zraka sprečava normalan razvoj pluća naše djece te pogoršava simptome među djecom s plućnim bolestima", kaže Woods. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Studiju je provela udruga 15 nevladinih organizacija koje se bave zdravljem i očuvanjem okoliša, uključujući i Britansku zakladu za zdravlje pluća. 

Iz gradske uprave kažu da se toksično onečišćenje zraka u središtu Londonu smanjilo za trećinu otkad su uvedene nove zone naplate parkinga, a razina dušikova dioksida u 'zoni ultra niske emisije' (ULEZ) u prvih šest mjeseci programa smanjila se za 30 posto.

Hina/ 1.12.2019. u 15:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
skup stranaka u Livnu

Može li HDZ-ovka dobiti izbore u BiH? RTL-ova reporterka donosi detalje iz finiša kampanje

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba