SANKCIJE ZA GRAĐANE / Rizik za zdravlje i okoliš: Kazna od 300 eura za neodgovorno bacanje maske?

Image
Foto: Pixabay

Kirurškim maskama za razgradnju u prirodi treba i do 450 godina

21.5.2020.
9:24
Pixabay
VOYO logo

Nakupine dezinfekcijskih maramica, tekstila, respiratornih maski i silikonskih rukavica uzrokovale su začepljenje središnjeg uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Stoga su Zagrebačke otpadne vode apelirale na građane i građanke da ne bacaju sanitetski otpad u zahod. Također, u posljednje vrijeme na javnim površinama primjećuje se i sve veća količina iskorištenih jednokratnih maski i rukavica, a takvo neodgovorno ponašanje građane bi moglo skupo stajati.

Image
apel građanima /

Zagrebačke otpadne vode: 'Ne bacajte sanitetski otpad u zahod!'

Image
apel građanima /

Zagrebačke otpadne vode: 'Ne bacajte sanitetski otpad u zahod!'

Posebno velik problem predstavljaju kirurške maske, kojih na javnim površinama ima najviše, a kako navodi Plastick Attack France, za njihovu je razgradnju u prirodi potrebno i do 450 godina. Sve je više onih koji smatraju da bi neodgovorno ponašanje građana trebalo sankcionirati, a najnoviji primjer dolazi iz Francuske.

Eric Pauget (Les Républicains - LR), zastupnik departmana Alpes-Maritimes u francuskoj Nacionalnoj skupštini, kao mjeru za sprječavanje neodgovornog bacanja zaštitnih rukavica i maski je predložio uvođenje novčane kazne u visini od 300 eura smatrajući da bi visoka novčana kazna mnoge navela na odgovornije ponašanje, piše Ekovjesnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francusko zakonodavstvo trenutno predviđa novčanu kaznu u visini od 68 eura za svakoga koga se uhvati u onečišćenju javnih površina i okoliša, no Pauget smatra kako to nije dovoljno velik iznos te predlaže da se za identifikaciju počinitelja koristi video nadzor.

Tamošnje Ministarstvo ekološke tranzicije i solidarnosti svjesno je ovog problema te je objavilo preporuke za korištenje i pravilno odlaganje zaštitnih maski i rukavica. Nakon skidanja bi ih trebalo staviti u odgovarajuću vrećicu za smeće koju bi zatvorenu trebalo čuvati tijekom sljedeća 24 sata. Vrećica bi se zatim trebala baciti s ostatkom miješanog komunalnog otpada i ne smije se odložiti u žute spremnike koji služe za odvojeno prikupljanje plastičnih boca, višeslojne i metalne ambalaže te papira i kartonske ambalaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo