prosvjed u sarajevu / Roditelji traže istinu o smrti Davida Dragičevića i Dženana Memića: 'Nećemo stati!'

Image
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Skup pod nazivom 'Pravda za Davida i Dženana' organizirao je Muriz Memić čiji je sin Dženan poginuo pod nerazjašnjenim okolnostima

29.6.2019.
23:00
Armin Durgut/PIXSELL
VOYO logo

Stotine prosvjednika okupile su se u subotu navečer u središtu Sarajeva kako bi dale potporu članovima obitelji Davida Dragičevića i Dženana Memića i iskazale nezadovoljstvo stanjem u bosanskohercehovačkom pravosuđu koje godinama nije u stanju rasvijetiliti okolnosti pod kojima su ta dvojica mladića izgubila život. 

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skup pod nazivom "Pravda za Davida i Dženana" organizirao je Muriz Memić čiji je sin Dženan pod nerazjašnjenim okolnostima smrtno stradao još u veljači 2016.  godine. U Sarajevo je stigla i Suzana Radanović, majka Davida Dragičevića, mladića čija je nerazjašnjena smrt u Banjoj Luci u ožujku 2018. godine potaknula dosad najveće  prosvjede protiv vlasti u Republici Srpskoj.

"U Banjoj Luci ja ne smijem izgovoriti ni ime svoga djeteta. Kada to netko učini, uhićuju ga i progone", kazala je okupljenima Radanović koja je zbog policijske represije morala napustiti RS i sad živi u Austriji kamo je bio prisiljen skloniti se i Davidov otac Davor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak su i Davidovo tijelo ekshumirali s banjalučkog groblja i ponovno ga pokopali u Austriji. I dalje tvrde kako neće odustati od borbe za istinu o smrti svojega sina.

Policija RS od prosinca prošle godine zavela je neku vrstu neproglašenoga izvanrednog stanja te provjerava identitet i privodi svakoga tko bi u Banjoj Luci pokušao nastupiti kao pripadnik ili simpatizer skupine "Pravda za Davida".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radanović je kazala kako smrt dvojice mladića mora biti poticaj da se svi ljudi u BiH ujedine u zahtjevima za pravdom i da ne dopuste da ih se dijeli umjetno stvorenim granicama.

Dženan Memić kazao je okupljenima kako njegovu i obitelj Dragičević povezuje ista bol, ali i odlučnost da ne posustanu u iznošenju zahtjeva da se dozna istina i kazne ubojice i nalogodavci zločina počinjenih nad njihovim sinovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja neću stati. Spreman sam uzeti pravdu u svoje ruke", kazao je ogorčeno Memić koji sada čeka što će biti na novom suđenju dvojici muškaraca za koje Županijsko tužiteljstvo u Sarajevu drži da su izazvali Dženanovu smrt u prometnoj nesreći.

Ljubo i Bekrija Seferović u prvostupanjskom su postupku oslobođeni tih optužbi pred Županijskim sudom u Sarajevu koji je ocijenio kako ne postoji nikakav dokaz da je Dženan stradao na način na koji to tvrdi Tužiteljstvo, no Vrhovni sud Federacije BiH presudu je poništio i naložio obnovu postupka po istoj optužnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Muriz Memić uvjeren je kako u Tužiteljstvu svjesno izmišljaju prometnu nesreću jer na taj način pokušavaju prikriti tko je doista ubio njegova sina.

"Forenzička struka kaže da su Dženan i David - ubijeni. Nedostaje nam vladavina prava s jasnim zakonima i vladavina vlasti koja funkcionira sukladno zakonu. Mi to nemamo. Ovo nije borba samo za istinu već i za vladavinu prava", kazao je na prosvjednom skupu Ifet Feraget, odvjetnik koji zastupa obje obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo