Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
prosvjed u sarajevu

Roditelji traže istinu o smrti Davida Dragičevića i Dženana Memića: 'Nećemo stati!'

Skup pod nazivom 'Pravda za Davida i Dženana' organizirao je Muriz Memić čiji je sin Dženan poginuo pod nerazjašnjenim okolnostima

Image
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Hina/ 29.6.2019. u 23:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Stotine prosvjednika okupile su se u subotu navečer u središtu Sarajeva kako bi dale potporu članovima obitelji Davida Dragičevića i Dženana Memića i iskazale nezadovoljstvo stanjem u bosanskohercehovačkom pravosuđu koje godinama nije u stanju rasvijetiliti okolnosti pod kojima su ta dvojica mladića izgubila život. 

VEZANE VIJESTI

Skup pod nazivom "Pravda za Davida i Dženana" organizirao je Muriz Memić čiji je sin Dženan pod nerazjašnjenim okolnostima smrtno stradao još u veljači 2016.  godine. U Sarajevo je stigla i Suzana Radanović, majka Davida Dragičevića, mladića čija je nerazjašnjena smrt u Banjoj Luci u ožujku 2018. godine potaknula dosad najveće  prosvjede protiv vlasti u Republici Srpskoj.

"U Banjoj Luci ja ne smijem izgovoriti ni ime svoga djeteta. Kada to netko učini, uhićuju ga i progone", kazala je okupljenima Radanović koja je zbog policijske represije morala napustiti RS i sad živi u Austriji kamo je bio prisiljen skloniti se i Davidov otac Davor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Čak su i Davidovo tijelo ekshumirali s banjalučkog groblja i ponovno ga pokopali u Austriji. I dalje tvrde kako neće odustati od borbe za istinu o smrti svojega sina.

Policija RS od prosinca prošle godine zavela je neku vrstu neproglašenoga izvanrednog stanja te provjerava identitet i privodi svakoga tko bi u Banjoj Luci pokušao nastupiti kao pripadnik ili simpatizer skupine "Pravda za Davida".

Upravo se čita

Radanović je kazala kako smrt dvojice mladića mora biti poticaj da se svi ljudi u BiH ujedine u zahtjevima za pravdom i da ne dopuste da ih se dijeli umjetno stvorenim granicama.

Dženan Memić kazao je okupljenima kako njegovu i obitelj Dragičević povezuje ista bol, ali i odlučnost da ne posustanu u iznošenju zahtjeva da se dozna istina i kazne ubojice i nalogodavci zločina počinjenih nad njihovim sinovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Ja neću stati. Spreman sam uzeti pravdu u svoje ruke", kazao je ogorčeno Memić koji sada čeka što će biti na novom suđenju dvojici muškaraca za koje Županijsko tužiteljstvo u Sarajevu drži da su izazvali Dženanovu smrt u prometnoj nesreći.

Ljubo i Bekrija Seferović u prvostupanjskom su postupku oslobođeni tih optužbi pred Županijskim sudom u Sarajevu koji je ocijenio kako ne postoji nikakav dokaz da je Dženan stradao na način na koji to tvrdi Tužiteljstvo, no Vrhovni sud Federacije BiH presudu je poništio i naložio obnovu postupka po istoj optužnici.

Muriz Memić uvjeren je kako u Tužiteljstvu svjesno izmišljaju prometnu nesreću jer na taj način pokušavaju prikriti tko je doista ubio njegova sina.

"Forenzička struka kaže da su Dženan i David - ubijeni. Nedostaje nam vladavina prava s jasnim zakonima i vladavina vlasti koja funkcionira sukladno zakonu. Mi to nemamo. Ovo nije borba samo za istinu već i za vladavinu prava", kazao je na prosvjednom skupu Ifet Feraget, odvjetnik koji zastupa obje obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Hina/ 29.6.2019. u 23:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba