požarišna heroina / RTL Danas s mladom Splićankom koja zapovijeda vojskom pri gašenju požara! Otkriva nam kako je postala časnica!

Katastrofalni požari u Dalmaciji na vidjelo su iznijeli brojne probleme u sustavu, ali i njegove heroje. Jedna od njih je mlada časnica koja je zaslužila poštovanje nadređenih i cijele javnosti

31.8.2017.
18:11
VOYO logo

U vijestima iz Dalmacije ovog ljeta vatra je bila učestaliji motiv od mora, prijetnja toliko velika da se nije mogla poraziti bez heroizma. Na prvim crtama uz vatrogasce bila je i Hrvatska vojska, a veza između te dvije službe na nekoliko požara bila je žena u dvadesetim godinama.

"Iznenađenje je i za mene bilo kad se poručnica tu pojavila, ali jednostavno kratki brifing, dogovor i visoka profesionalnost to mogu reći za poručnicu Vesnu Gudelj", rekao je Darko Dukić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vesna nije imala lagan život, oca je izgubila u Domovinskom ratu, ali se nije predala. Diplomirala je građevinu u Splitu te odabrala posao koji joj donosi manju zaradu, ali bolje pristaje njenoj osobnosti.

"Sretna sam zbog te odluke, sretna sam što mogu pomagat ljudima, osobito ovih dana kad smo bili angažirani na požarištima", rekla je Vesna Gudelj, poručnica HV-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postati vojni časnik može gotovo svatko s diplomom, ali zaraditi poštovanje podređenih mogu samo oni sazdani od posebnog materijala. Tu spol i godine ne igraju nikakvu ulogu.

"Sve pohvale što se tiče hrane, pića i smještaja za koji je bila zadužena. Mislim da se u dosadašnjem radu može naučiti dosta od poručnice", rekao je Ivan Bašić, skupnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jako dobro upravlja s nama dočasnicima, ima jako dobar i korektan odnos prema nama. Traži od nas da budemo korektni i da pazimo na sve svoje vojnike u svakom trenutku", rekao je Nediljko Tomašević, desetnik.

Kao časnici, rutina joj je gotovo identična vojničkoj. Savršeno spremljen krevet, čista i uredna odora, te oprema teška preko 25 kilograma. Ipak, biti žena u vojsci ima svoje prednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Većina cura koje ja poznajem svakodnevno gubi vrijeme na odabir odjeće za posao, ja takvih problema nemam", rekla je Vesna Gudelj, časnica HV-a.

Šalu na stranu, kad časnica 'zagrmi' vojnici izvršavaju. Kada nije na terenu posao joj se sastoji od delegiranja i nadgledanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi znamo unaprijed šta će se raditi određeni dan, tada ja izvršim koordinaciju sa svojim dočasnicima, to se svakodnevno radi i oni zadaće dalje odrađuju s vojskom", rekla je Vesna Gudelj, časnica HV-a.

A zadaće odrađuju besprijekorno pa i građani vole njihovu prisutnost u kriznim situacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ljudima je lakše kad vide da je vojska izašla na teren, znači definitivno ima psihički učinak na ljude, smireniji su, znaju da smo mi tu da ćemo dati sve od sebe da spriječimo daljne katastrofe", rekla je Vesna Gudelj, časnica HV-a.

Kada im kuća gori ljudi će prihvatiti pomoć od bilo koga, ali u ležernijim situacijama si još uvijek dopuštaju predrasude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čudno je još uvijek, u današnjem mentalitetu, vidit ženu u odori, nisu svjesni toga da može žena biti i jednako jaka, snažna i sposobna kao i muškarac, ali evo, fala Bogu i tih predrasuda se polako rješavamo", rekla je Vesna Gudelj, časnica HV-a.

Bilo bi i vrijeme, a Vesna je najbolji dokaz. U teškim uvjetima, pokazala je kako vođe ne čini spol već kvaliteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo