zaboravljeni kutak Europe / RTL ekskluzivno iz Moldavije. Jedina smo strana ekipa na nepriznatom teritoriju, pred kamerama zabranjeno razgovarati sa stanovništvom

U ovaj zaboravljeni kutak Europe, uz samu granicu s Ukrajinom, stranci rijetko zalaze

2.4.2022.
19:30
VOYO logo

Ukrajina tvrdi da se Rusi utvrđuju na granici s Moldavijom i da u proruskom pograničnom dijelu zemlje traje mobilizacija. Od početka rata RTL je prva strana ekipa na području Transnistrije. Odvojili su se od Moldavije devedesetih, no mala nepriznata zemlja smještana uz granicu s Ukrajinom mogla bi biti ključna lokacija mogućeg novog smjera ruske invazije. 

U ovaj zaboravljeni kutak Europe, uz samu granicu s Ukrajinom, stranci rijetko zalaze. Od početka rata gotovo nikako. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skrenete li na putu prema Tiraspolu s ceste naići ćete na položaje ruske vojske. Na granici između Transnistrije i Moldavije su ruski vojnici koji na granici funkcioniraju kao mirovne snage. Uz to nekoliko tisuća ruskih vojnika smješteno je na području separatističke državice.

Vojarne su i u samom gradu, a na periferiji regije je skladište s više od 20 tisuća tona oružja i municije ostalih nakon raspada Sovjetskog saveza. Iako su se odvojili od Moldavije, ovdašnji nogometni klub Sheriffi igra u moldavskoj ligi i višestruki je prvak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Najveći uspjeh je Liga prvaka, naravno. Naš predsjednik je dugo želio da naš tim igra Ligu prvaka i mislim da je to najbolje što smo učinili, da ispunimo san, ne samo našeg predsjednika, nego I svih građana Republike Moldavije, jer to je pitanje prestiža'', izjavio je Miroslav Primovici, glasnogovornik NK Sherif.

Vlasnik kluba Viktor Gušan osim nogometnog kluba i ogromnog sportskog kompleksa – stvarni je vlasnik ove regije. Njegovi su lanac trgovina, benzinskih crpki, banka, televizija... Nikada javno ne nastupa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nisam ga nikad upoznao, nisam siguran da ga je upoznao ijedan igrač'', rekao je Stjepan Radeljić, igrač NK Sherif iz Tiraspola.

Image
ZELENSKI NA SASTANKU /

Ukrajina mjesečno troši do 10 milijardi dolara na rat, kažu. Unatoč napadu, na rasporedu porezna reforma

Image
ZELENSKI NA SASTANKU /

Ukrajina mjesečno troši do 10 milijardi dolara na rat, kažu. Unatoč napadu, na rasporedu porezna reforma

Središte grada je dotjerano, živi se naizgled normalno. Zbog strogih kontrola nije nam pred kamerama dopušteno razgovarati s lokalnim stanovništvom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vođa Oktobarske revolucije Vladimir Iljič Lenjin nije nimalo izgubio na popularnosti i Tiraspolu – glavnom gradu separatističke samoproglašene Transnistrije. Imaju predsjednika, svoju valutu, putovnice s kojima nikamo ne mogu, no po izravnom su ruskom kontrolom. 

Moldaviji prodaju struju, plin im dolazi iz Rusije, kao i subvencija za mirovine. Uz rusku vijore zastave Abhazije, Južne Osetije i Nagorno Karabaha nepriznatih separatističkih regija koje su jedine priznale Transnistriju. U graničnom selu Varnica najviše se mijenjaju valute. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Došli smo u banku. Moldavsku banku jer imamo ukrajinske kartice pa smo došli po novac. Ukrajinske kartice ne rade. Možete samo doći ovdje'', kazala je Olga, izbjeglica iz Odese.

Zemlja koja zapravo ne postoji omča je oko vrata Moldaviji koju lako može destabilizirati. I za sada samo tiha prijetnja iza leđa Ukrajini. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo