dijele se i letci s uputama / RTL u beogradskom kampu: autobusi izbjeglice i dalje voze isključivo prema Hrvatskoj, a karta košta 60 eura naviše

Unatoč otvorenu prijelazu Horgoš na mađarskoj granici, izbjeglice iz Srbije i dalje se isključivo dovoze pred hrvatska vrata. I za razliku od Hrvatske taj prijevoz u Srbiji plaćaju

30.9.2015.
22:55
VOYO logo

Mladi Sirijac Khaled, student engleske književnosti, do Beograda je putovao 10 dana. Njegov otac, ali i bolja budućnost čekaju ga u Austriji, a tamo namjerava doći preko Hrvatske. 

"Sad idem na granicu s Hrvatskom, a nakon toga planiram uzeti vlak za Beč", kaže Khaled.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No tako ne putuje samo Khaled. I ostale izbjeglice iz Srbije idu tamo gdje voze autobusi. A oni voze isključivo prema Hrvatskoj.

"Autobusi idu svakih sat i pol, voze ih do Hrvatske, na granicu. Zatim idu do Francuske, Njemačke", kaže humanitarna djelatnica Lidija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takav način putovanja, ima posebnu cijenu i tarifu.

"Karta za autobus stoji od oko 60 eura pa naviše. To je posebna cijena za njih", kaže Lidija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A svoj su put do sada već preskupo platili.

"Dvanaest smo dana proveli u šumi između Bugarske i Turske. Bilo je strašno. Gotovo su nam sve tamo uzeli lopovi i mafija", kaže Said iz Afganistana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beogradski kamp nije poput onoga u Opatovcu. Izbjeglice su samoinicijativno digle šatore u centru grada, a za hranu i higijenu snalaze se kako znaju. Taksisti ih također vode samo prema Hrvatskoj, a jedina prednost kampa je blizina autobusnog kolodvora.

Na autobusnom kolodvoru dijele se letci na kojima piše: "Slobodno se možete koristiti našim uslugama, ovaj autobus vozi za Hrvatsku, za Opatovac".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srpski autoprijevoznici govore, karta je u samo jednom smjeru.

"Autobusi idu prema Tovarniku i poslije se preusmjeravaju prema Hrvatskoj i idu dalje", kaže autoprijevoznik Goran Samez, a na pitanje voze li prema Mađarskoj, odgovara "Ne, ne, ne".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga je izbjeglicama, umjesto "junapot", pametnije naučiti reći "dobar dan".

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo