TEORIJA PA PRAKSA / RTL u Ukrajini s tisućama civila koji se obučavaju za vojnike. Sutra na redu vježba u zatvorenom dijelu, u nuklearnoj elektrani Černobil

Nadaju se da eskalacije neće biti, ali tvrde i da moraju biti spremni. Sigurni su u jedno - sve ovisi o Rusiji

3.2.2022.
19:05
VOYO logo

Situaciju između Ukrajine i Rusije već danima u Kijevu prati Leona Šiljeg koja kaže kako je teško procijeniti koliko je trenutno Ukrajinaca spremno braniti svoju državu, civila koji nisu vojnici.

Ipak, veliki broj pristupa svakodnevnim obukama što učiniti ako recimo nestane signala. Osim toga, Vladimir Kličko stavio se na raspolaganje, no Ukrajinci to vide kao kampanju. S druge strane, tamošnji građani ne gube vrijeme. Oni su naime već pristupili vikend obuci, a među njima je i Olha Zavidovska

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bila sam na obuci za pucanje, bilo je malo strašno, ali sam imala dobrog instruktora koji mi je objasnio kako držati oružje i kako se ne preplašiti pucanja i zvuka koji je doista glasan", govori. 

Olha kaže da ih je i više nego muškaraca i da su spremne zaštititi zemlju u slučaju rata. Ipak, misli da neće biti eskalacije. "Ali iskreno govoreći, kako ljudi često kažu - Nadaj se najboljem, a očekuj najgore. Trebamo biti spremni", zaključuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'zveckaju' oružja /

Hrvatski i ukrajinski vojni analitičari za Direkt o sukobu kojeg budno prati svijet: '100 tisuća vojnika ne bi bilo dovoljno'

Image
'zveckaju' oružja /

Hrvatski i ukrajinski vojni analitičari za Direkt o sukobu kojeg budno prati svijet: '100 tisuća vojnika ne bi bilo dovoljno'


Spreman je i njezin prijatelj Serhij Iakonikov. "Treba znati kako pomoći ljudima u nevolji, ako su ranjeni i slično. Mnogo je vještina koje možemo koristiti u našem svakodnevnom životu, ali i kako bismo bili spremni ako dođe do agresije", tvrdi.

S druge strane, na istoku zemlje, gdje je najteže, Andrij Pidlisni, pričuvni časnik, već je punih osam godina. Prošao je sve. On smatra kako sve sada ovisi o Rusiji. "Ukrajinska vojska je spremna za rat, vojnici su spremni. Oni znaju da se svašta može dogoditi. I sada trebamo informirati naše građane, civile, što oni trebaju napraviti u slučaju stvarnog rata", tvrdi. 

Na pitanje, vjeruje li da će do rata stvarno doći, ponavlja kako sve ovisi o Rusiji. "Mnogo ruskih vojnika je na granici s Ukrajinom, njih više od 100.000 i to je doista mnogo. A bi li do rata moglo doći sutra? Možda. Znate, veliki rat nije samo između vojnika s jedne i druge strane, to je i rat informacijama, psihološki rat i tako dalje", dodaje.

Prije vikend obuke, svi prolaze teorijski dio. Nakon teorije - praksa. Zahvalni su svima na pomoći. "Zahvalni smo SAD-u, Poljskoj, Češkoj i drugim zemljama, Velikoj Britaniji. Nismo zahvalni Njemačkoj!", zaključuje Serhij. 

Sve zbog 5000 kaciga koje su im poslali. Šale se da su im ostale iz Drugoga svjetskog rata i da ih sad daju njima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naposljetku, tijekom tjedna Ukrajinci su podvrgnuti teorijskim vježbama, a vikendom ide praksa. Kako javlja Leona Šiljeg, sutra je na rasporedu vježba u zatvorenom dijelu u nuklearnoj elektrani Černobil, u Pripjatu, na granici s Bjelorusijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo