sve je prošlo po planu / Rusi i Amerikanci sretno su se spustili s Međunarodne svemirske postaje unatoč napetoj situaciji između dvije strane

Na međunarodnoj svemirskoj postaji bilo je zanimljivo i prije nekoliko dana kada su trojica pristiglih Rusa oduševili svijet odijelima u bojama Ukrajine

31.3.2022.
8:08
VOYO logo

Zbog rata u Ukrajini, Rusi su ušli u žestoki verbalni rat s Amerikancima, a mnogi su strahovali da sukob ne eskalira do svemira jer tada se ruskim Soyuzom, s još dvojicom Rusa, kući na Zemlju ne bi mogao vratiti američki astronaut Mark T. Vande Hei koji je u orbiti proveo rekordnih 355 dana.

Let u kojem su bili Anton Škaplerov, Pjotr Dubrov i Mark Vande Hei jedan je od najpraćenijih u povijesti svemirskih putovanja. Sve zbog rata i prijetnji koje su ovih dana izrečene na relaciji Rusija-SAD.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, sve je prošlo prema planu, i američki astronaut koji je u svemiru proveo za NASA-u rekordnih 355 dana u orbiti, Soyuzom je sigurno sletio u Kazahstan.

Image
probna lansiranja /

Sjeverna Koreja ispalila hipersonični projektil: Kim Jong Un želi ojačati vojne kapacitete

Image
probna lansiranja /

Sjeverna Koreja ispalila hipersonični projektil: Kim Jong Un želi ojačati vojne kapacitete

Prije nego što su on i dvojica njegovih ruskih suputnika napustila Međunarodnu svemirsku postaju, ruski kozmonaut predao je zapovjedništvo jednom kolegi iz SAD-a. U tom trenutku postaja je imala 10 članova posade, 5 Rusa, 4 Amerikanca i jednog Nijemca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ljudi na zemlji imaju probleme. U orbiti to nije slučaj. Mi smo jedna ekipa i mislim da je Međunarodna svemirska postaja simbol budućeg istraživanja svemira", kaže ruski kozmonaut Škaplerov.

Da događaji na Zemlji nisu imali utjecaj na odnose u svemiru tvrde i Amerikanci. Od Rusa nisu osjetili nikakvo neprijateljstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želim zahvaliti svoj trojici što ste na stanici prihvatili nas nove članove. Upotrijebili ste svoje veliko iskustvo, mnogo strpljenja, prijateljskog vodstva kako biste nam pomogli da budemo što uspješniji u svojim prvim tjednima ovdje", rekao je  američki astronaut Thomas Marshburn.

Na međunarodnoj svemirskoj postaji bilo je zanimljivo i prije nekoliko dana kada su trojica pristiglih Rusa oduševili svijet odijelima u bojama Ukrajine, no vodstvo njihove zemlje baš i nije bilo oduševljeno ovom porukom, pa su tako na prvu sljedeću raketu koja se lansirala ispisali veliko slovo Z, ruski ratni simbol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo