sletjeli na svemirsku postaju / Rusi kritizirali Trumpovu reakciju nakon lansiranja SpaceX-a: 'Teško je shvatiti nastalu histeriju'

Image
Foto: AP

SpaceX, privatna kompanija milijardera Elona Muska, u subotu je s Floride u Zemljinu orbitu uspješno lansirala raketu Falcon 9 s ljudskom posadom

31.5.2020.
20:39
AP
VOYO logo

Ruska svemirska agencija Roskozmos kritizirala je u nedjelju  "histeričnu reakciju" predsjednika SAD-a Donlada Trumpa na prvi let astronauta NASA-e s američkog teritorija u posljednjih devet godina, ali i dodala da je zadovoljna što sada postoji još jedan način odlaska u svemir.

SpaceX, privatna kompanija milijardera Elona Muska, u subotu je s Floride u Zemljinu orbitu uspješno lansirala raketu Falcon 9 kojom su prvi put u posljednjih devet godina dvojica astronauta NASA-e u svemir poletjela iz SAD-a. Ta misija je ujedno okončala višegodišnji monopol Rusije na letove u svemir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kapsula Crew Dragon SpaceX-a u nedjelju je bez teškoća pristala na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) nekoliko minuta prije nego što je bilo planirano, s dvojicom NASA-inih astronauta u njoj, što je iznimno važna etapa te povijesne misije.

Trump je promatrao lansiranje iz Svemirskog centra Kennedy i rekao da su Sjedinjene Države vratile svoje mjesto predvodnika u odlasku u svemir, da će američki astronauti uskoro sletjeti na Mars te da će Washington uskoro imati "najmoćnije oružje" u povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki astronauti u posljednjih devet godina kretali su u orbitu ruskom raketom Sojuz otkako su 2011. obustavljena lansiranja američkih svemirskih raketa. 

NASA je stoga morala surađivati s Rozkosmosom kako bi prevozila svoje astrounatue na ISS, no uspješno jučerašnje lansiranje donijelo je prekretnicu, a Trump je rekao "da je to kraj ovisnosti o milosti drugih država". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Histeriju nastalu nakon uspješnog lansiranja svemirskog broda Crew Dragon teško je shvatiti", napisao je ispod Trumpovih izjava na Twitteru Vladimir Ustimenko, glasnogovornik Roskozmosa.

"To što se dogodilo trebalo se dogoditi mnogo ranije. Sada u svemir ne lete samo Rusi. To je divno!".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
čestitke /

Ruska svemirska agencija čestitala SpaceX na uspješnom letu: 'Želim pozdraviti američke kolege'

Image
čestitke /

Ruska svemirska agencija čestitala SpaceX na uspješnom letu: 'Želim pozdraviti američke kolege'

Ruska svemirska agencija Roskozmos, koja je dugo jedina prevozila kozmonaute do Međunarodne svemirske postaje (ISS) čestitala je u nedjelju američkoj tvrtki SpaceX na uspješnom lansiranju rakete do ISS-a.

"Želio bih pozdraviti svoje američke kolege", izjavio je u videosnimci objavljenoj na Twitteru Roskozmosa kozmonaut Sergej Krikaljev, ravnatelj Ruske svemirske agencije za letove s posadom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uspjeh ove misije donijet će nam nove mogućnosti koje će koristiti cjelokupnom međunarodnom programu letova s posadom", dodao je.

Čelnik Roskozmosa Dmitrij Rogozin čestitao je na uspjehu čelniku NASA-e Jimu Bridentineu.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bravo! Znam koliko ste željno očekivali uspjeh ovog važnog događaja", napisao je Rogozin na Twitteru.

Ustimenko je rekao da Rusija planira ove godine testirati dvije nove rakete, a iduće godine nastaviti svoj program za Mjesec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bit će zanimljivo", najavio je Ustimenko.

U kontekstu rastućih napetosti između Rusije i Zapada, ISS je rijedak primjer uspješne međunarodne suradnje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo