'BIT ĆE POSLJEDICA' / Rusi objavili plinski rat Europi! Njemački veleposlanik: 'Bit će teška zima, no nećemo igrati Putinovu igru'

Zapad traži poštivanje postojećih ugovora jer cijene već divljaju. Tko će u energetskom ratu profitirati, a tko nastradati?

4.9.2022.
7:40
VOYO logo

Ista cijev koja je 2011. u slavlju povezala Rusiju i Njemačku danas je simbol ucjene, razjedinjenja - objave plinskog rata. Jer Rusi su plinovod Sjeverni tok 1 sinoć zatvorili na neodređeno.

"To je kršenje ugovora, svi se nadaju da se to neće dogoditi. Ako se dogodi, jasno je da će biti posljedica, ali također jasno je da smo se mjesecima pripremali za ovaj rizik", kaže Paolo Gentiloni, europski povjerenik za gospodarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Gazproma, većinskog vlasnika Sjevernog toka, kažu u pitanju je kvar - curi ulje. No, iz njemačke tvrtke koja održava plinovod tvrde - to nije razlog za gašenje. Da je to lažni izgovor i da Rusi koriste plin kao oružje, slažu se i EU i SAD.

Image
teška zima za nijemce /

Njemačka do daljnjeg bez ruskog plina. Energetski stručnjak za RTL.hr: 'Bojim se da će se zatvarati radna mjesta'

Image
teška zima za nijemce /

Njemačka do daljnjeg bez ruskog plina. Energetski stručnjak za RTL.hr: 'Bojim se da će se zatvarati radna mjesta'

"U zadnjim satima prije ponovnog pokretanja plinovoda, opet su nešto pronašli. Mislim da će ovo većina na tržištu protumačiti kao izmišljotinu", tvrdi Tom Marzec-Manser, šef odjela za plin i analitiku u ICIS-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do svibnja je isporuka Sjevernim tokom radila punim kapacitetom. U lipnju su Rusi Europi poslali samo četvrtinu plina. 10 dana u srpnju plinovod nije radio, a ostatak mjeseca na samo 20 posto. Da bi sada Rusi ponovno začepili pipu.

I to nakon jučerašnje odluke članica G7 da će ograničiti cijenu ruske nafte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rusija trenutno ostvaruje velike profite od izvoza sirovina kao što je nafta, a mi želimo zauzeti čvrst stav protiv toga. Mi u EU smo već odlučili prekinuti uvoz nafte u šestom paketu sankcija", govori Christian Lindner, njemački ministar financija.

I dok je Nijemcima gospodarski smrknulo, Mađarima je svanulo. Jedini izuzeti iz sankcija, s Gazpromom su potpisali isporuku još više plina. Priliku vidi i Ukrajina koja predlaže svoju struju umjesto ruskog plina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba ograničiti i cijenu ruskog plina. Zahvalan sam gospođi Ursuli von der Leyen koja je danas o tome govorila", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Ukrajinci koriste manje struje zbog ratnih uvjeta. Proradila je i Zaporižja nakon nalaza Međunarodne atomske agencije koja je tamo postavila svoj tim za nadzor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oštećenja od granatiranja na zgradama znače da je fizički integritet objekta narušen", kaže glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju, Rafael Mariano Grossi.

Za Ukrajinski zeleni plan izuzetno važna, Zaporižja proizvodi 40 posto električne energije svih njihovih nuklearki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što ove godine možda neće biti presudno, jer je kapacitet plinskih skladišta diljem Europe popunjena na gotovo 81.

"Bit će to teška zima, no nećemo igrati Putinovu igru. Njegova igra je gotova", tvrdi njemački veleposlanik u Poljskoj, Thomas Bagger.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No pobjednika nema. Jer ruski Gazprom oštećen je s 15 posto manje izvoza, Europljani s 450 posto skupljim plinom, pa se čini da će zima svima biti jednako hladna.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo