napeta situacija / Rusija i SAD se oštro sukobili u UN-u zbog kemijskog oružja u Siriji

Image
Foto: Arhiva/AP

'Imamo informacije koje govore da je režim (sirijskog predsjednika Bashara al Assada) više puta zadnjih tjedana i jučer upotrijebio klor protiv vlastitog naroda'

6.2.2018.
7:10
Arhiva/AP
VOYO logo

Sjedinjene Države i Rusija su se oštro sukobile u ponedjeljak u UN-u zbog američkog teksta u kojemu se osuđuju navodni kemijski napadi režima u Siriji i koji je Moskva htjela dopuniti, na što Washington nije htio pristati.

U tim napadima su ozlijeđeni desetci ljudi, među njima i djeca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoje "očiti dokazi" o uporabi klora u tim napadima u istočnoj Ghouti, u predgrađu Damaska, istaknula je Nikki Haley, američka veleposlanica u UN-u, na sjednici Vijeća sigurnosti posvećenoj uporabi kemijskog oružja u Siriji.

"Imamo informacije koje govore da je režim (sirijskog predsjednika Bashara al Assada) više puta zadnjih tjedana i jučer upotrijebio klor protiv vlastitog naroda", izrazila je žaljenje diplomatkinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko 400.000 stanovnika istočne Ghoute, pobunjeničkog uporišta, pod opsadom je od 2013.

SAD je u Vijeću sigurnosti pustio u optjecaj prijedlog deklaracije o osudi primjene kemijskog oružja u Siriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Diplomati kažu da je Moskva prije donošenja tražila vremena kako bi mogla komentirati.

"Rusija je odgodila prihvaćanje deklaracije koja je tek osuda povezana sa sirijskom djecom koja teško dišu zbog klora", bila je kritična Haley.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njezin kolega Vasilij Nebenzja osudio je "propagandnu kampanju" kojom se "sirijsku vladu optužuje" za napade "za koje se ne zna tko ih je počinio".

Rusija je predložila amandmane kako se u tekstu više ne bi spominjala istočna Ghouta i kako bi se zajamčilo da informacije u medijima i na društvenim mrežama budu "vjerodostojno i stručno provjerene".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SAD je odbio ruske amandmane, kažu diplomati.

Moskva je spremna osuditi primjenu kemijskog oružja, istaknuo je Nebenzja, ali ne može poduprijeti tekst koji "u sadašnjem obliku" upire prstom u Damask.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prijedlogu američkog teksta koji je AFP dobio na uvid ističe se da Vijeće sigurnosti "najoštrije osuđuje navodni napad klorom 1. veljače u Dumi, u istočnoj Ghouti, u predgrađu Damaska, u kojemu je ozlijeđeno više od 20 civila, među njima i djeca. Krivci za uporabu kemijskog oružja, poput klora ili bilo kojeg drugog kemijskog sredstva, moraju odgovarati za svoje čine", navodi se u tekstu.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo