sastanak na vrhu / 'Rusija i Turska imaju isti cilj - očistiti Siriju od terorističkih organizacija'

Image
Foto: AP Images

'Dogovorili smo se da će ruski i turski vojni predstavnici na terenu i dalje koordinirati svoje djelovanje u novonastalim prilikama'

29.12.2018.
15:32
AP Images
VOYO logo

Rusija i Turska imaju isti cilj, očistiti Siriju od terorističkih organizacija, rekao je u subotu turski ministar vanjskih poslova na susretu s ruskim visokim dužnosnicima u Moskvi, a njegov ruski kolega je istaknuo da su se dvije zemlje dogovorile da će "koordinirati" svoje djelovanje na terenu u Siriji nakon najave američkog vojnog povlačenja, prenose svjetske agencije.

"Dogovorili smo se da će ruski i turski vojni predstavnici na terenu i dalje koordinirati svoje djelovanje u novonastalim prilikama kako bi otklonili terorističku prijetnju u Siriji", rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nakon susreta s turskim izaslanstvom u Moskvi, prenosi France Presse. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao i do sada nastavit ćemo aktivno surađivati i koordinirati djelovanje s našim ruskim i iranskim kolegama kako bismo ubrzali političko rješenje u Siriji", rekao je turski šef diplomacije Cavusoglu dodavši da će Turska i dalje usko surađivati s Iranom i s Rusijom i u vezi s regionalnim pitanjima, objavila je turska državna agencija Anadolija, a prenio Reuters.

Rusija i Turska su također obećale da će surađivati kako bi potaknule povratak sirijskih izbjeglica i osigurale im humanitarnu pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turski ministar rekao je uoči sastanka da je u Siriji ostvaren "ozbiljan napredak" zahvaljujući suradnji Turske, Rusije i Irana. Tri zemlje su jamci deeskalacijske zone u Siriji uspostavljene mirovnim pregovorima u Astani.

Na sastanku turskog ministra vanjskih poslova Mevluta Cavusoglua i ministra obrane Hulusija Akara s ruskim kolegama Lavrovom i ministrom obrane Sergejem Šojguom u Moskvi sudjelovao je i ravnatelj obavještajne službe Hakan Fidan te glasnogovornik predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, Ibrahim Kalin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusija i Turska su se u rujnu dogovorile da će uspostaviti tampon zonu između područja koja drži sirijska vojska i pobunjeničkih područja u pokrajini Idlibu.

U listopadu su se njemački, turski, francuski i ruski čelnici dogovorili nakon razgovora u Istanbulu da će do kraja godine osnovati odbor za izradu nacrta sirijskog ustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Susret u Moskvi se održava u vrijeme kada Turska nastavlja jačati svoje vojne položaje na granici sa Sirijom i najavljuje mogućnost ofenzive na kurdsku miliciju u Manbidžu, na sjeveru Sirije, koju podupiru Sjedinjene Države.

Washington je prošli tjedan objavio da planira povući svoje snage iz Sirije, na veliko razočaranje Postrojba narodne zaštite (YPG), glavne milicije sirijskih Kurda koja se bori protiv ekstremista skupine Islamske države u toj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Erdogan je u petak izjavio da je najvažnija teritorijalna cjelovitost Sirije i da se planira sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Sočiju ili u Moskvi.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo