150 sati za povlačenje / Rusija i Turska potpisali su povijesni sporazum o suradnji u Siriji: Kurdska milicija mora se povući

Image
Foto: AP Images

Turska i Rusija postigle su povijesni dogovor kako će zajedno potisnuti miliciju sirijskih Kurda

22.10.2019.
20:59
AP Images
VOYO logo

Turska i Rusija dogovorile su se u utorak da će potisnuti miliciju sirijskih Kurda YPG na povlačenje 30 kilometara od turske granice, a zatim će zajedno nadzirati uski pojas "sigurne zone" koju Ankara želi uspostaviti na sjeveru Sirije, objavio je turski šef države nazivajući sporazum "povijesnim dogovorom".

''Zaključili smo sporazum za političko jedinstvo Sirije''

"Danas smo s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom zaključili povijesni sporazum u borbi protiv terorizma, za teritorijalnu cjelovitost i političko jedinstvo Sirije kao i za povratak izbjeglica", izjavio je Recep Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka u Sočiju, prenosi agencija France presse.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od podneva u srijedu ruska vojna policija i sirijske pogranične snage zajednički će poticati povlačenje boraca YPG-a i njihova oružja izvan granice zone od 30 kilometara. Ta bi misija trebala potrajati šest dana, stoji u odredbama sporazuma koji su dogovorili Erdogan i njegov ruski domaćin.

"Glavni cilj operacije je izvesti terorističke organizacije PKK/YPG iz zone i olakšati povratak sirijskih izbjeglica", rekao je Erdogan, javlja Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nismo zainteresirani za sirijski teritorij''

Sporazumom je dogovoreno da se YPG povuče i iz gradića Tel Rifaat i Manbij.

Sirijska milicija YPG glavna je sastavnica Sirijskih demokratskih snaga (SDF) koje su se proteklih godina zajedno s američkim vojnicima borile protiv džihadističke skupine Islamske države (IS), no povlačenjem američkih vojnika ostale su bez zapadnog saveznika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No za Ankaru YPG je teroristička organizacija zbog veza s Kurdistanskom radničkom strankom (PKK), zabranjenom u Turskoj jer je godinama vodila pobunu na jugoistoku Turske. 

"Nikada nismo imali nikakvih interesa za sirijski teritorij i suverenitet", rekao je Erdogan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon isteka 150 sati, kada se YPG povuče s oružjem, turski i ruski vojnici zajedno će nadzirati zonu u sjevernoj Siriji, 10 kilometara od granice, navodi se dalje u sporazumu.

Ankara i Moskva zajedno će raditi na povratku sirijskih izbjeglica u domovinu iz Turske koja je primila njih više od 3 milijuna otkako je izbio rat u Siriji. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pozdravio je dogovoreni sporazum kao put za okončanje krvoprolića u regiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo