KONTROVERZNI ZAKON / Rusija preuzima kontrolu nad 'svojim' internetom: Moći će sve i svakoga staviti 'offline'

Image
Foto: Pixabay

Kritičari vide mjeru kao korak prema većoj cenzuri, a Rusija tvrdi da se priprema za mogućnost da joj zapad isključi internet

1.11.2019.
13:44
Pixabay
VOYO logo

Ruske vlasti osigurale su pravne mogućnosti gašenja interneta u toj zemlji u petak, nakon što je kontroverzni zakon stupio na snagu.

Vlada namjerava stvoriti infrastrukturu za "suvereni" internet, što je predstavila kao nužnost za obranu protiv vanjskih kibernetičkih napada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kritičari vide mjeru kao korak prema većoj cenzuri.

"Država sada po prvi puta ima potpunu tehničku kontrolu nad internetom", rekao je ruski stručnjak za internet Aleksandar Isavnin iz neprofitne udruge protiv cenzure Roskomsvoboda za dpa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok su prethodno davatelji internetskih usluga djelovali pod slobodnotržišnim uvjetima, sada ruska država može vršiti izravnu kontrolu, kaže Isavnin.

Ruski internetski promet usmjeravat će se putem čvorišta u zemlji, čija se infrastruktura tek treba izgraditi. Davatelji internetski usluga moraju instalirati opremu potrebnu za uspješnu tranziciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojne internetske stranice opozicije već su blokirane u Rusiji. Tisuće ljudi prosvjedovalo je protiv zakona, koji je predsjednik Vladimir Putin potpisao u svibnju.

Dmitrij Peskov, Putinov glasnogovornik, tvrdi kako se Rusija ne želi isključiti s interneta, već se priprema za mogućnost da joj zapad isključi internet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo