obrana na Krimu / Rusija testira protuzračnu obranu kao odgovor na vojne vježbe Ukrajine i SAD-a i upozorila 'izazivajte sudbinu'

Image
Foto: Shutterstock

Ruska crnomorska flota objavila je da je u sklopu testa spremnosti rasporedila 20 borbenih zrakoplova i helikoptera

29.6.2021.
11:12
Shutterstock
VOYO logo

Rusija testira spremnost svojeg sustava protuzračne obrane na Krimu, poluotoku koji je anektirala od Ukrajine 2014. godine, u trenutku dok Ukrajina i zemlje NATO-a održavaju vojne vježbe u Crnome moru, objavila je u utorak novinska agencija Interfax.

Vježba Sea Breeze, koja je počela u ponedjeljak, slijedi porast napetosti između NATO-a i Moskve, koja je prošli tjedan objavila da je ispalila hice upozorenja i izbacila bombe na putanju britanskog ratnog broda kako bi ga otjerala iz voda Crnoga mora blizu krimske obale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
usijana situacija /

Napetosti u Crnom moru: Ruske snage ispalile upozoravajuće hice na britanski razarač

Image
usijana situacija /

Napetosti u Crnom moru: Ruske snage ispalile upozoravajuće hice na britanski razarač

Moskva je pozvala da se vojne vježbe Sea Breeze 

Ruska crnomorska flota, na koju se poziva Interfax, objavila je da je u sklopu testa spremnosti rasporedila 20 borbenih zrakoplova i helikoptera, uključujući Su-24M bombardere, kao i S-400 i raketni sustav Pantsir s raketama zemlja-zrak.

Moskva Krim smatra dijelom Rusije, ali poluotok je međunarodno priznat kao dio Ukrajine koja ga želi natrag.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Crnomorska flota izvela je više stvari kako bi pratila akcije brodovlja NATO-a i drugih zemalja koje sudjeluju u Sea Breeze 2021", prenosi Interfax priopćenje nacionalnog centra za obranu.

Moskva je pozvala da se vojne vježbe Sea Breeze otkažu prije no što su počele, a rusko ministarstvo obrane objavilo je da će reagirati bude li potrebno da se zaštiti nacionalna sigurnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vježbe pod nazivom Sea Breeze 2021 trajat će dva tjedna, a uključuju 5000 pripadnika vojnog osoblja NATO-a i drugih saveznika, te oko 30 brodova i 40 zrakoplova.

Sudjelovat će  američki raketni razarač USS Ross i američki marinci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusija je prošli tjedan upozorila Britaniju i Sjedinjene Države da ne "izazivaju sudbinu" slanjem ratnih brodova u Crno more i rekla da će braniti svoje granice svim mogućim sredstvima uključujući vojnu silu.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo