igre bez granica / Rusija uvela gospodarske mjere odmazde: zabrana letova i zapošljavanja turskih radnika te uvoza turske robe

Image
Foto: AP Images

Svrha tih mjera ruske vlade je "zajamčiti nacionalnu sigurnost i sigurnost ruskih građana", a obuhvaćaju zabranu čarter letova između Rusije i Turske, zabranu zapošljavanja turskih radnika kod ruskih poslodavaca i zabranu uvoza neke turske robe

28.11.2015.
20:25
AP Images
VOYO logo

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u subotu uredbu o uvođenju gospodarskih mjera odmazde Turskoj zbog rušenja ruskog borbenog zrakoplova kojega je srušilo tursko zrakoplovstvo na sirijskoj granici.

Svrha tih mjera ruske vlade je "zajamčiti nacionalnu sigurnost i sigurnost ruskih građana", a obuhvaćaju zabranu čarter letova između Rusije i Turske, zabranu zapošljavanja turskih radnika kod ruskih poslodavaca i zabranu uvoza neke turske robe, navodi se u toj odluci koju je objavio Kremlj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 1. siječnja 2016. ruski poslodavci "više neće moći zapošljavati (...) turske državljane", ističe se u uredbi kojom se ograničava i mogućnost rada "organizacija u turskoj pravnoj nadležnosti" na ruskom teritoriju.

U tekstu se usto predviđa, bez navođenja vremenskog roka, "zabrana ili ograničenje uvoza nekih vrsta robe iz Turske", po popisu koji je pripremila ruska vlada, čiji sadržaj nije objavljen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako navodi tiskovna služba Kremlja, a prenose ruske agencije, Putin je zadužio vladu da "izradi popis robe i usluga za koje se gospodarske mjere (...) neće primjenjivati".

Putin je usto "zatražio od ruske vlade (...) da donese mjere radi zabrane čarterskog zračnog prometa između Rusije i Turske" a ruske turističke agencije trebaju se "suzdržati da ruskim građanima nude proizvode koji uključuju posjet Turskoj".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usto će se "iz sigurnosnih razloga" prema turskim aviokompanijama primjenjivati stroža kontrola na ruskom teritoriju.

Uredbom se službeno potvrđuje i uvođenje viznog režima za Turke, kako je u petak najavio ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veze Ankare i Moskve zapale su u ozbiljnu krizu pošto je turski zrakoplov u utorak srušio ruski lovac-bombarder Su-24 na granici sa Sirijom.

Rusija je bijesna i optužuje Tursku da pomaže organizaciji Islamskoj državi (IS) te traži ispriku koju turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ne želi dati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo