Onaj koji je javno skresao Putinu / Rusija uz sulud izgovor prekida sav izvoz nafte iz Kazahstana u EU preko svog teritorija, kažnjava svog susjeda

Image
Foto: Caspian Pipline Consortium

Samo dan ranije kazahstanski presjednik s predsjednikom Europskog vijeća sklopio je po EU spasonosni energetski dogovor. Odmah je slijedila kazna

6.7.2022.
13:46
Caspian Pipline Consortium
VOYO logo

Ruska novinska agencija Interfaks objavila je da tvrtka Caspian Pipline Consortium (CPC) mora na 30 dana prekinuti transport nafte svojim naftovodom s naftnih polja Tengiz do Novorosijska, ruskog grada na obali Crnog mora nedaleko od Krima.

Image
Kazahstanac drugačiji od Dodika /

Kakav izraz lica Putina dok mu predsjednik Kazahstana javno govori da ne priznaje ruske separatiste u Ukrajini

Image
Kazahstanac drugačiji od Dodika /

Kakav izraz lica Putina dok mu predsjednik Kazahstana javno govori da ne priznaje ruske separatiste u Ukrajini

Riječ je o trasi kojom Kazahstan 80 posto svog cjelokupnog izvoza nafte šalje na terminal u Novorosijsku, kako bi nafta odatle nastavila dalje prema EU-u. CPC je dužan prestati koristiti terminal na 30 dana po odluci Suda Primorskog distrikta u kojoj se tumači da se radi o kaznenoj mjeri zbog manjkavosti poduzetih popravaka na terminalu kako bi se spriječile moguće štete po okoliš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konzorcij će se na odluku žaliti, ali su izgledi CPC-a vrlo upitni. O problemu Kazahstana s ovim terminalom Reuters je prethodno izvijestio u ožujku, nakon prijave nadležnih ruskih vlasti da je lokalna oluja oštetila postrojenje u luci u Novorosijsku kojim se služi CPC. CPC je izvorno dobio rok za popraviti problematičan dio do 30. studenog.

No, na sudskom ročištu u utorak regionalno nadzorno tijelo za transport iznenada je zatražilo kazneno zatvaranje terminala i sud mu je dao za pravo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošlog mjeseca naš portal je prenio vijest o tome da je predsjednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev javno, na panel raspravi na 25. Peterburškom ekonomskom forumu, Vladimiru Putinu, koji je sjedio pored njega, dok su sve uživo pratile TV ekipe, kazao da Kazahstan neće priznati proruske secesionističke paradržave Luhansk i Donjeck u Ukrajini.

Pritom mu je neuvijeno objasnio i zašto, a agencijske snimke, i fotografske i video, zabilježile su da se Putinu riječi kolege iz Kazahstana najblaže rečeno nisu svidjele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usto, Tokajev je dan ranije u telefonskom razgovoru s predsjednikom Europskog vijeća Charlesu Michelu rekao da je spreman svojim kompletnim naftnim i plinskim potencijalom nadoknaditi EU-u prekid trgovine s Rusijom. Predsjednik Kazahstana je tada rekao i to da je zabrinut da bi ovakvo stanje oko rata u Ukrajini moglo energetski ugroziti cijeli svijet.

"Naša zemlja posvećena je daljnjoj izgradnji održivih veza s EU-om, najvećim trgovačkim partnerom Kazahstana", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dan poslije slijedio je ničim najavljen zahtjev nadležnog regionalnog ruskog tijela za nadzor prometa da se terminal CPC-a u Novorosijsku sasvim zatvori na 30 dana. A sud je tome praktično istog trena udovoljio.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo