NASTAVAK SKANDALA / Ruska bolnica objavila da Navaljni nije otrovan, ali postoje sumnje u bolnički nalaz

Image
Foto: AP

Suradnici Navaljnog uzeli su majicu koju je nosio kao i vlasi njegove kose kako bi se provela neovisna analiza

31.7.2019.
18:00
AP
VOYO logo

Ruska državna bolnica objavila je u srijedu da oporbeni vođa Aleksej Navaljni, koji je u zatvoru i javio se u bolnicu zbog tegoba, nije otrovan. Pokazali su to rezultati toksikološke analize provedene na uzetom biomaterijalu. No iz krugova oporbenog čelnika izražavaju sumnju u kvalitetu provedenih pretraga.

Navaljni je prošli tjedan počeo služiti kaznu od 30 dana zatvora zbog organiziranja nedopuštenih oporbenih prosvjeda. U nedjelju je hospitaliziran te je iz bolnice otpušten u ponedjeljak. Rekao je da je možda otrovan, a na isto sumnjaju njegova odvjetnica i osobna liječnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agencija Interfax prenijela je da je Aleksej Tokarev, ravnatelj bolnice Sklifosofski, kazao u srijedu da toksikološki test nije pronašao nikakve tragove trovanja.

Osobna liječnica ruskoga oporbenog čelnika Anastasija Vasiljeva kazala je, međutim, za radio Eho Moskve kako vjeruje u to da bolnica nije imala kompletnu opremu potrebnu da bi se ispitala prisutnost svih postojećih otrova. Navela je kako nije jasno bi li se sve vrste otrova pokazale na krvnomtestu koji je uzet dan poslije.     

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suradnici Navaljnog uzeli su majicu koju je nosio kao i vlasi njegove kose kako bi se provela neovisna analiza. 

Državni mediji već su izvijestili da je Navaljni dobio osip uzrokovan alergijskom reakcijom. Liječnica Anastasija Vasiljeva s time se nije složila i u objavi na Facebooku je napisala da je bilo nepravilnosti u davanju dijagnoze. "Nikada nije bilo alergije", ustvrdila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije bilo konzultacija s toksikologom. Nisu se proveli toksikološki testovi. Otrovni agens koji je uzrokovao otekline i osip nije poznat", poručila je Vasiljeva. 

Navaljni je uhićen prošli tjedan uoči planiranogprosvjeda i ostaje u pritvoru zbog organiziranja javnog okupljanja bez dozvole. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U subotu su se prosvjednici okupili ispred ureda gradonačelnika u Moskvi kako bi negodovali jer je nekolicini oporbenih kandidata poništena kandidatura na izborima za moskovsku gradsku skupštinu, a policija je na prosvjedu uhitila gotovo 1400 ljudi u jednom od najvećih pokušaja ušutkavanja ruske oporbe u posljednjih nekoliko godina.

Navaljni je 2013. godine bio drugi na izborima za gradonačelnika. Opetovano je pritvaran zbog organiziranjaokupljanja bez dopuštenja vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo