motiv nepoznat / Ruske vlasti napad tretiraju kao masovno ubojstvo: 'Tijela djece su posvuda'

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je na minutu šutnje u počast žrtvama, većinom tinejdžerske dobi

17.10.2018.
19:11
VOYO logo

Eksplozija na politehničkom fakultetu u lučkom gradu Kerču na Krimu teroristički je čin izvršen korištenjem bombe kućne izrade, izjavio je u srijedu prvi zamjenik čelnika Nacionalne garde, prvotno je prenijela ruska novinska agencija TASS. No, iako su agencije prvo navodile da je došlo do terorističkog napada, Russia Today javlja kako ruske vlasti sada napad na Krimu vode kao istragu masovnog ubojstva, a ne terorističkog udara.

Najmanje 18 osoba ubijeno je rafalima iz puške, s kojom je mahnitao 18-godišnji učenik Vladislav Rosljakov koji je kraju svog smrotnosnog pohoda ubio i sebe. 
U napadu je ranjeno još četrdeset ljudi, većina ubijenih i stradalih su učenici. Što je motiviralo napadača da pobije svoje školske kolege još je nepoznato. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NAJNOVIJE INFORMACIJE

17:00 Iako su dužnosnici u prvim izjava izašli s pretpostavkom da se radi o terorističkom napadu, Istražni odbor, vladino tijelo koje istražuje najteže zločine, priopćilo je da se ovaj napad u krimskom lučkom gradu Kerču sada vodi kao masovno ubojstvo, a ne teroristički čin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Video snimka s lica mjesta prikazuje oklopne transportere i vojne kamione poredane na prilazu koledžu. Napadač je identificiran kao Vladislav Rosljakov i za sada nisu poznati motivi njegovog krvavog pohoda na učenike škole koji podsjeća na slične masovne pucnjave u američkim školama i fakultetima.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je na minutu šutnje u počast žrtvama, većinom tinejdžerske dobi. "Jasno je da se radi o zločinu. Motivi će biti detaljno istraženi", poručio je Putin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljica Kerčskog politehničkog koledža Olga Grebenjikova kazala je za krimske portale da su posvuda tijela djece. Ruski istražni odbor priopćio je da je prvo u kantini koledža eksplodirala neka naprava napunjena metalnim dijelovima i stoga puno ranjenih ima ozljede od šrapnela.

Predsjednik Putin je naredio da se ozlijeđeni prebace u vodeće zdravstvene ustanove u Moskvi i drugim gradovima Rusije u slučaju potrebe. Vojska je poslala na mjesto zločina oko 200 vojnika i desetak vozila i helikoptera kako bi pomogli službama za izvanredne situacije. Ministarstvo za izvanredne situacije poslalo je nekoliko helikoptera i transportni zrakoplov Iljušin 76 s psiholozima i spasiocima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

16:30 Kako prenose ruski mediji o osumnjičenom napadaču Vladislavu Roslyakovu, fakultet je upisao 2015., a  8. rujna je dobio dozvolu za oružje (kalibra 12). Navode i da je nekoliko dana prije napada kupio veću količinu naoružanja. Zasad nije poznat motiv napada. Istražna tijela rade na tome, a tijelo ubojice pronađeno je u knjižnici na drugom katu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

16:05 Ruski istražni odbor je imenovao 18-godišnjeg napadača - radi se o Vladislavu Roslyakovu koji je uhvaćen na nadzornim kamerama kako ulazi na fakultet s puškom pucajući na studente. Time su opovrgnuti prijašnji napadi da su studenti poginuli od eksplozije. Potvrđeno je da svi ubijeni puškom, javlja Time.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eksplozija je bila na prvom katu, a pucnjava na drugom. Naprava koja je eksplodirala bila je improvizirana i punjena komadićima metala kako bi bila što pogubnija.

"Prijateljicu su mu ubili pred očima. Gledala sam kako pada i ne miče se. Gledala sam dečke kako padaju mrtvi i krv koja se prolijeva", kazala je svjedokinja napada koja je jedva izvukla živu glavu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

14:52 Yekaterina Keizo, novinarka koja radi za lokalni medij Kerch FM, izjavila je za The Independent da su svjedoci govorili o dvojici muškaraca koji su ulazili u zgradu: "Jedan od njih je sam sebe raznio, a drugi je napustio školu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

14:40 Čelnik Krima Sergej Aksjonov izjavio je da je osumnjičeni 22-godišnji student četvrte godine tog koledža izvršio samoubojstvo. Po riječima Aksjonova, kako prenosi Interfax, zasad nije poznat motiv napada. "Istražna tijela rade na tome, a tijelo ubojice pronađeno je u knjižnici na drugom katu".

Dužnosnici su izjavili da se taj incident tretira kao teroristički napad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan lokalni stanovnik rekao je da su dužnosnici dali naputak roditeljima da pokupe svoju djecu iz škola i vrtića u gradu radi njihove sigurnosti. 

Ravnateljica Kerčskog politehničkog koledža Olga Grebenjikova kazala je za krimske portale da su posvuda tijela djece:  "Hrpe leševa su posvuda, pravi teroristički napad. Probili su sve prozore, jurili su oko i ubijali sve što su mogli naći"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruski istražni odbor priopćio je da je eksplozivno sredstvo napunjeno metalnim predmetima eksplodiralo u kantini koledža.

Predsjednik Vladimir Putin naredio je ministarstvu zdravstva i ministarstvu za izvanredne situacije kao i drugim službama da poduzmu sve potrebne mjere kako bi pružili pomoć ozlijeđenima, izjavio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je rekao, naređeno je da se ozlijeđeni prebace u vodeće zdravstvene ustanove u Moskvi i drugim gradovima Rusije u slučaju potrebe.

Vojska je poslala na mjesto nesreće oko 200 vojnika i desetak vozila i helikoptera kako bi pomogli službama za izvanredne situacije. Ministarstvo za izvanredne situacije poslalo je nekoliko helikoptera i transportni zrakoplov Iljušin 76 s psiholozima i spasiocima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusija je anketirala Krim prije četiri godine izazvavši međunarodnu osudu i sankcije Zapada.

14:32 Ruski nacionalni odbor za borbu protiv terorizma izjavio je za CNN da je ubijeno najmanje 18 osoba, od kojih su većina tinejdžeri te da ima oko 50 ozlijeđenih .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

14:29 Kako saznaje RT, uređaj koji je pokrenuo detonaciju navodno je bio u kantini, a većina žrtava su studenti tog fakulteta. Navodno je smrtno stradalo 18 ljudi.

Snimke koje je objavila lokalna radio postaja Kerch.FM nasvojoj internetskoj stranici pokazuju oklopne transportere nedaleko od koledža u Kerču gdje je u eksploziji poginulo 10 osoba, a deseci su ozlijeđeni u srijedu, javljaju ruske novinske agencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oglasio se i Kremlj koji kaže da je jedna od verzija uzroka eksplozije koja se razmatra teroristički napad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvotna izvješća o eksploziji na Krimu, crnomorskom poluotoku koji je Rusija anektirala 2014., kažu da je riječ o eksploziji plina.

Međutim, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima kako je terorizam među verzijama koje se razmatraju te da je predsjednik Vladimir Putin naredio sigurnosnim službama da to istraže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RIA Novosti prenijela je izjavu jednog dužnosnika Nacionalnog protuterorističkog odbora koji je rekao da je eksploziju izazvalo nepoznata eksplozivna naprava.

Djelatnik bolnice u Kerču kazao je da je već zaprimljeno 18 ljudi s ozljedama od eksplozije te da liječnici očekuju da će biti dovezeno još oko 50-ak ozlijeđenih.


"Od siline detonacije su se razbila sva stakla. Pucali su i na studente i na profesore, na svakoga tko im se našao na putu. Bacali su i bombe",  izjavili su svjedoci dodavši da su napadači s jurišnim puškama nakon eksplozije istrčali iz WC-a i počeli svoj ubilački pohod.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo