moska održava obećanje / Ruski bombarderi vraćaju se iz Sirije: još uvijek se nagađa što točno stoji iza iznenadne Putinove odluke

Image
Foto: AP

Novi ruski vojni zrakoplovi odletjeli su u srijedu ujutro, u skladu s najavom predsjednika Vladimira Putina, iz Sirije u Rusiju

16.3.2016.
10:26
AP
VOYO logo

Borbeni zrakoplovi SU-25 i transportni zrakoplovi IL-76 napustili su zračnu bazu Hmeimim, na sjeverozapadu Sirije, objavilo je rusko ministarstvo obrane u priopćenju.

Image
tehničari spremaju avione /

Rusija krenula s povlačenjem vojne opreme iz Sirije: iranski ministar pozdravlja Putinovu odluku

Image
tehničari spremaju avione /

Rusija krenula s povlačenjem vojne opreme iz Sirije: iranski ministar pozdravlja Putinovu odluku

Ti vojni zrakoplovi slijede prvu skupinu koja je već odletjela u utorak i sletjela u Voronežu, na jugozapadu Rusije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Washington je ocijenio u utorak navečer da je Moskva zasad održala obećanje o povlačenju najvećeg dijela svojeg vojnog kontingenta prisutnog u Siriji.

"Idućeg tjedna putujem u Moskvu kako bih se susreo s predsjednikom Putinom i ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom i razgovarao o načinu učinkovitog unapređenja političkog procesa", rekao je američki državni tajnik John Kerry.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuska je sa svoje strane ocijenila da "sve što doprinosi smanjenju napetosti u sirijskom sukobu, treba ohrabriti".

Brojni stručnjaci ocjenjuju da svojim povlačenjem Rusija želi izvesti pritisak na predsjednika Bašara al Asada prilikom pokretanja mirovnih pregovora, no glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov ustvrdio je u utorak kako povlačenje ni u kom slučaju nije mjera usmjerena protiv Damaska. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usprkos povlačenju, Moskva će nastaviti udare na "terorističke ciljeve", upozorila je ruska vojska. Njezino zrakoplovstvo u utorak je izvršilo udar na Palmiru koju drži Islamska država, naveo je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

U ponedjeljak navečer Vladimir Putin je objavio na opće iznenađenje da je zadatak oružanih snaga u Siriji "globalno ispunjen".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusija će zadržati na licu mjesta "zračnu logistiku" radi poštivanja prekida vatre koji je stupio na snagu 27. veljače, istaknuo je Kremlj dodajući da će zadržati i "najmodernije" sustave za protuzračnu obranu, poput S-400.

Za ruski tisak povlačenje omogućuje da se njena intervencija u Siriji predstavi kao politička pobjeda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se SAD povlačio iz Sirije, Putin je sve više jačao moć u Siriji. Njegova zračna intervencija, započeta 30. rujna na zahtjev Damaska, omogućila mu je da zauzme čvrstu poziciju u toj zemlji i izađe iz međunarodne izolacije izazvane ukrajinskom krizom. 

fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo