SAD ZAPRIJETIO / Ruski milijarderi nastavljaju seliti svoje superjahte: Više njih uočeno na Maldivima

Image
Foto: Shutterstock / Ilustracija

Washington je nametnuo sankcije Deripaski i drugim utjecajnim Rusima 2018. godine zbog njihovih veza s predsjednikom Vladimirom Putinom

2.3.2022.
16:05
Shutterstock / Ilustracija
VOYO logo

Barem pet superjahti u vlasništvu ruskih milijardera u srijedu je bilo usidreno ili je krstarilo Maldivima, otočnoj državi Indijskog oceana koja nema sporazum o izručenju sa SAD-om, pokazali su podaci o praćenju brodova.

Dolazak brodova u arhipelag u blizini obala Šri Lanke dogodio se nakon nametanja teških sankcija Zapada Rusiji, kao posljedice invazije Ukrajine koja je započela 24. veljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Superjahta Clio, kojoj je vlasnik Oleg Deripaska, vlasnik aluminijskog diva Rusal, kojeg je SAD sankcionirao 2018. godine, bila je usidrena pored glavnog grada Malea u srijedu, prema bazi podataka MarineTraffic.

Titan, u vlasništvu Alexandera Abramova, suosnivača proizvođača čelika Evraza, stigao je 28. veljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druge jahte u vlasništvu ruskih milijardera viđene su kako krstare vodama Maldiva u srijedu, pokazali su podaci. To uključuje 88-metarsku Nirvanu u vlasništvu najbogatijeg Rusa, Vladimira Potanina. Većina plovila bila je usidrena u bliskoistočnim lukama ranije ove godine.

Glasnogovornik maldivske vlade nije odgovorio na zahtjev za komentarom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SAD je rekao da će poduzeti oštre postupke da zaplijeni imovinu sankcioniranih Rusa.

"Ovaj nadolazeći tjedan, pokrenut ćemo multilateralnu transatlantsku radnu skupinu za identifikaciju, lov i zamrzavanje sredstava sankcioniranih ruskih kompanija i oligarha - njihovih jahti, vila i drugih nezakonito stečenih dobara koje možemo zakonski pronaći i zamrznuti", tvitala je u nedjelju Bijela kuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Washington je nametnuo sankcije Deripaski i drugim utjecajnim Rusima 2018. godine zbog njihovih veza s predsjednikom Vladimirom Putinom nakon navodnog ruskog miješanja u američke izbore 2016, godine, što Moskva niječe. 

fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo